Overig

5 tips om veilig te internetten

Story Highlights
  • Gebruik veilige wachtwoorden
  • Zorg altijd voor een veilige verbinding
  • Pas op wat je downloadt

Met smartphones kunnen we altijd en overal internetten. Dat zorgt voor veel gebruiksgemak, maar maakt ons ook extra kwetsbaar voor hackers. We zijn immers niet langer alleen online als we surfen, de apps op onze smartphones staan continu in verbinding met het internet. Bovendien kunnen jouw kinderen wanneer je even niet oplet de veiligheid van je persoonsgegevens in gevaar brengen wanneer ze jouw apparaten gebruiken. Hoe kun je veilig internetten? Wij geven je 5 tips!

1: Kies veilige wachtwoorden

Ten eerste is het belangrijk om een veilig en uniek wachtwoord te kiezen voor online profielen en apps. De veiligste optie is om niet een enkel woord te gebruiken, maar een zin bestaande uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en tekens. Soms is zelfs het gebruik van spaties mogelijk bij het kiezen van een wachtwoord. Gebruik ook tweestapsverificatie en installeer een passwordapp om jouw gegevens optimaal te beveiligen.

2: Gebruik een veilige internetverbinding

Veel mensen maken buitenshuis gebruik van een publieke, open internetverbinding. Deze verbindingen zijn erg kwetsbaar. Cybercriminelen kunnen zich via een open netwerk gemakkelijk toegang verschaffen tot jouw smartphone, tablet of laptop en je bespioneren of bestelen. Je kunt beter VPNs kiezen: een versleutelde internetverbinding die ervoor zorgt dat derden niet kunnen spioneren of interfereren. Een VPN werkt zelfs op de achtergrond zodat kwaadaardige apps geen kans hebben.

3: Houd persoonsgegevens privé

Deel zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens op internet. Als jij het niet plaatst, kunnen anderen het ook niet achterhalen. Wees vooral voorzichtig met je telefoonnummer aangezien dit je kwetsbaar maakt voor sim-swapping. Social media bieden vaak de mogelijkheid om te kiezen met wie jij je informatie deelt, maak daar gebruik van.

4: Pas op met wat je downloadt

Cybercriminelen willen je graag verleiden om software of apps te downloaden. Op die manier kunnen zij malware op je toestel plaatsen en je gegevens stelen. Download daarom alleen apps via de App Store (iOs) of de Playstore (Android). Dan weet je zeker dat een app te vertrouwen is. Download alleen software vanaf de officiële website van de aanbieder.

5: Klik niet zomaar op linkjes

Een andere manier om cybercriminelen toegang te geven tot je gegevens, is door te klikken op linkjes in e-mails of sms’jes. Doe dit nooit, ook niet als de afzender betrouwbaar lijkt te zijn. Bel de afzender om te vragen of het bericht echt is. Breng de ogenschijnlijke afzender – bijvoorbeeld de bank- vervolgens op de hoogte van pogingen tot phishing zoals deze manier van cybercriminaliteit wordt genoemd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button