5 tips om zeker te weten dat jij jouw scooter theorie examen gaat halen
Ben jij bezig met het behalen van jouw scooter rijbewijs? Dan heb je inmiddels vast wel door dat er meer bij komt kijken dan je misschien had verwacht. Het is namelijk niet zo dat de theorie voor een scooter rijbewijs veel makkelijker is dan het theorie examen voor een auto rijbewijs. Vooral als je al wat meer moeite hebt met het uit je hoofd leren van stof of als je bijvoorbeeld dyslexie hebt. In dit artikel geven we je 5 tips om jezelf goed voor te bereiden op jouw theorie examen!
1. Onderschat het examen niet
Mensen onderschatten het theorie examen nogal snel, dat geldt zowel voor het scooter als het auto rijbewijs. Toch zul je het echt niet halen als je er niet voor leert, de theorie examens zijn namelijk behoorlijk pittig. Denk dus niet dat je er wel doorheen komt zonder de scooter theorie te oefenen, want zo zul je alleen maar geld weggooien. Zorg dat je de theorie goed onder de knie hebt voor het examen, dan is de kans al veel groter dat je gaat slagen. Uit onderzoek blijkt dat maar ongeveer de helft van de mensen de eerste keer slaagt voor het theorie examen voor het scooter rijbewijs.
2. Verspreid het leren over meerdere dagen
Probeer niet de avond voor het examen ineens alle stof in je hoofd te stampen. Op een gegeven moment nemen je hersenen het namelijk toch niet meer op. Het is verstandiger om gespreid te leren, bijvoorbeeld iedere dag een uurtje. De stof zal dan veel beter blijven hangen, vooral omdat je het meerdere keren herhaalt. Mensen leren het beste door middel van herhaling!
3. Maak samenvattingen
Een goede manier om te testen of je de stof goed begrijpt, is het maken van samenvattingen. Op die manier kun jij de stof uitleggen in eigen woorden, zodat je weet dat je duidelijk hebt waar het over gaat. Daarnaast kan een samenvatting je helpen om in het vervolg sneller te kunnen leren, aangezien je alle belangrijke dingen bij elkaar zet.
4. Maak oefenexamens
Een andere manier om te testen of je alle stof goed beheerst, is het maken van oefenexamens. Een ander voordeel hiervan, is dat je meteen kunt wennen aan de manier waarop de vragen zullen worden gesteld in het echte examen. De examens die je oefent zijn vaak namelijk gewoon officiële examens. In de meeste gevallen moet je wel betalen om examens online te kunnen oefenen, maar het is het zeker waard.
5. Leer van de fouten die je maakt
Merk je dat je bepaalde vragen vaak fout hebt? Schrijf deze dan op en zorg dat je die stof nog wat extra bestudeert voor je examen. Zo ben je goed voorbereid en is de kans groter dat je bij de 50% hoort die het examen de eerste keer haalt!