5 tips voor het omgaan met mensen met Parkinson
Het omgaan met Parkinson van een naaste kan erg lastig zijn. Wij begrijpen dat heel goed, daarom hebben we in dit artikel een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet. Lees onderstaande vijf tips om het een klein beetje makkelijker te maken. Voor meer informatie kun je terecht op VerderMetParkinson.nl.
Tip 1. Neem de patiënt serieus
De ziekte van Parkinson heeft invloed op veel lichaamsfuncties. Zo krijgt de patiënt last van depressieve gevoelens, pijnklachten, vermoeidheid en een verhoogde aandrang om te plassen of obstipatie. Het is belangrijk om deze klachten als naaste serieus te nemen. Lees hier meer over de symptomen van Parkinson.
Tip 2. Rust
Het is belangrijk om de tijd te nemen en rust uit te stralen als je communiceert met iemand met Parkinson. De ziekte vertraagd het bewegen, handelen, denken en communiceren. Onder stress en tijdsdruk verergeren de klachten. Daarom is het belangrijk om rustig te praten en te wachten op antwoord. Neem dus de tijd voor de persoon.
Tip 3. Aangepaste omgeving
De omgeving aanpassen is een erg belangrijke tip voor naasten van mensen met Parkinson. Er dienen zo weinig mogelijk obstakels in en om het huis te zijn. Houd dan ook altijd alle doorgangen vrij. Ook zijn er verschillende handige hulpmiddelen te vinden die voor meer veiligheid in huis zorgen. Voor advies over welke hulpmiddelen je het beste kunt gebruiken kan je een ergotherapeut inschakelen.
Tip 4. Eén handeling tegelijk
Met de ziekte van Parkinson is het uitvoeren van dagelijkse bewegingen en handelingen, zoals spreken en lopen, niet meer vanzelfsprekend. Het vergt mensen met Parkinson een enorme concentratie om deze bewegingen en handelingen uit te voeren. Het is van belang om steeds maar één ding tegelijk te vragen.
Tip 5. Vraag hoe het gat
Bij Parkinson vermindert de mimiek in het gezicht, hierdoor is het moeilijker om als naaste de emoties af te lezen. Het is belangrijk om regelmatig te vragen naar de emoties en gevoelens van iemand met Parkinson. Geen mimiek in het gezicht betekent niet dat hij of zij geen emoties meer heeft.