Huis

5 voordelen van een inbouw oven

Naast een kookplaat is de oven onmisbaar in elke keuken. De losse oven heeft vaak plaats gemaakt voor de inbouw oven. Logisch, want veel keukens koop je tegenwoordig als één pakket. Hierbij zitten al je apparaten netjes in kasten weggewerkt. Zo vormen ze glanzende onderdelen in je designkeuken: van landelijk tot superstrak. Een inbouw oven neemt ook minder plaats in dan een losse oven. Welke pluspunten een inbouw oven heeft? Vijf voordelen op een rijtje.

1 Zelf de hoogte bepalen

Met stip op nummer 1: een inbouw oven onder het aanrecht of onder de kookplaat betekent bukken. Je moet door de knieën als je een gerecht op een rooster of bakplaat zet. Dat is niet echt comfortabel. Veel beter is het om de inbouw oven op ooghoogte in een kast te monteren. Dan hoef je niet krom om je ovenschaal in de oven te schuiven. Dan kun je tijdens het verwarmen van je gerecht zo nu en dan heel gemakkelijk een blik werpen in de oven als je erlangs loopt. Om te checken hoe het staat met de lasagne of de kip. En als bijkomend voordeel kunnen kleine kinderen dan ook niet aan de knopjes zitten of aan de ovendeur trekken. Op ooghoogte is dus ook op veilige hoogte. 

2 Kiezen tussen conventioneel of multifunctioneel

Een inbouw oven laat je kiezen. Je kunt een gewone elektrische oven nemen. Dit wordt ook wel een conventionele oven genoemd. Je zet dan de oven op de gewenste graden Celsius. De verwarmingselementen aan de boven- en onderzijde van zo’n inbouw oven verwarmen de ovenruimte. Een conventionele oven is prima als je vooral taarten en andere platte gerechten maakt. Bij een inbouw oven heb je echter veel meer keuze. Die kan op meerdere manieren ingezet. Drie types zijn erg gewild:

• de heteluchtoven

• de stoomoven

• de combi oven

De heteluchtoven warmt de lucht in de ovenruimte en laat die circuleren. Daardoor worden je heerlijke ovenhapjes gelijkmatig verwarmd. Met dit type inbouw oven kun je ook op verschillende hoogtes gaan bakken. Een stoomoven zet water om in waterdamp. Zo houd je de smaak goed en zorg je ervoor dat de voedingsstoffen van je gerecht beter bewaard blijven. Overkoken of verbranden is in principe niet mogelijk bij deze oventechniek. De combi oven is in feite een conventionele oven die je met een druk op de knop kunt omzetten naar een magnetron. Heb je een niet te grote keuken, dan is een combi oven erg ruimtebesparend. Het is namelijk een heteluchtoven en een magnetron in één. Dat staat ook veel mooier dan een losse magnetron die veelal ergens veel te hoog wordt neergezet in je inbouwkeuken.

3 Een inbouw oven integreert prachtig in je inbouwkeuken

Een losstaande oven is vaak een sta in de weg. Ineens heb je een forse rechthoek in je keuken staan. Met zichtbare gasleiding of een elektrisch snoer dat spinnenwebben en ander vuil blijft verzamelen. Schoonmaken is ook zoiets: elk van de oppervlakken moet geregeld even met een doekje behandeld. Op de oven zelf komt van alles te staan en te liggen. Een rommelig aanzien dus, zo’n losse oven. Een plezierig alternatief is de inbouw oven. Die wordt net als bijvoorbeeld je vaatwasser netjes geïntegreerd in je inbouwkeuken. Veel inbouw ovens hebben al de standaardafmetingen die de keukenkasten vragen: 60 cm breed en 60 cm hoog. Heb je een afwijkende maat nodig? Er zijn ook inbouw ovens met de maten 90 of 45 cm. Een inbouw oven, eenmaal gemonteerd in je keuken, laat zich dan alleen nog van haar fraaiste kant zien: de voorzijde met de knopjes en het spiegelende deurglas.

4 Een inbouw oven is vaak een slimme oven

De moderne inbouw oven komt met tal van snufjes. Bijvoorbeeld de eco-functie. Je verwarmt je oven dan energiebesparend via de warmte-elementen en de mogelijke standen. Handig als je iets kleins op wilt warmen. Ook de pizza-functie wordt graag gebruikt. Met onderwarmte maak je de pizzabodem lekker krokant. De ontdooi-functie is net zo handig. Even snel je bevroren hap klaar maken om verder te bereiden. En als je een wifi-oven neemt, kun je die op afstand laten functioneren.

5 Een inbouw oven kan zelfreinigend zijn

Zelfreinigende ovens worden ook wel pyrolyse ovens genoemd. Hun specialiteit: verwarmen tot liefst 500 graden Celsius. Zet je je oven na gebruik op die temperatuur dan verbranden alle voedselrestjes die nog aanwezig zijn nadat je hebt staan bakken. Van de restjes resteert dan niets dan een beetje as die je gemakkelijk kunt opvegen. Zo is oven schoonmaken een eitje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button