Alles over deurdrangers: houd je huis koel en energiezuinig in de zomer!
Met de zomer in volle gang wil je graag een aangename en koele omgeving in huis behouden. Het is echter niet prettig als de hitte binnendringt en je airconditioning op volle toeren moet draaien, wat resulteert in hoge energiekosten. Maar geen zorgen, er is een oplossing die je zowel comfort als energiebesparing biedt: deurdrangers! In dit uitgebreide artikel leer je alles over deurdrangers – wat ze zijn, hoe je ze selecteert, monteert en vooral hoe ze je huis koel houden tijdens de zomermaanden. Ontdek hoe je met deurdrangers een aangenaam binnenklimaat creëert en tegelijkertijd energie bespaart!
Wat is een deurdranger?
Een deurdranger is een handig apparaat dat zorgt voor een vertraagde sluiting en opening van de deur, wat voorkomt dat er onnodige warme lucht van buiten naar binnen stroomt. Het bestaat uit een stalen behuizing met een sterke veer en een as. Een arm wordt aan de veer bevestigd en aan de andere kant vastgemaakt aan de deur of het kozijn. Deze weerstand vangt de deur op en zorgt voor een gecontroleerde sluiting. Of je nu een binnendeur of een buitendeur hebt, er zijn deurdrangers beschikbaar voor beide.
Met een deurdranger zorg je voor een gecontroleerde luchtstroom in huis en dit helpt om warme lucht buiten te houden en koele lucht binnen te houden, waardoor je minder afhankelijk bent van airconditioning of ventilatoren.
Welke deurdrangers zijn er?
Met alle mogelijkheden begrijpen wij als geen ander dat je door de online bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpen we je een handje op weg om de juiste deurdranger voor jouw deur te kiezen.
Deurdrangers met shaararm en glijarm
Er zijn twee veelvoorkomende varianten: deurdrangers met een schaararm en met een glijarm. De deurdranger met een schaararm werkt volgens het ’tandheugel principe’. Hierbij is er een tandwiel op een rechthoekige staaf met tanden. Bij het openen van een deur met een schaararm dranger ervaar je nauwelijks krachtverlies, omdat de weerstand (het gewicht van de deur wanneer je er tegenaan duwt) bijna gelijk blijft. Aan de andere kant hebben we de glijarm deurdranger, die werkt op een ander principe. Deze draait om een spil in de vorm van een hart, waardoor er een ‘afvallend draaimoment’ ontstaat. Je zult merken dat de deur vanaf ongeveer 25 graden opening veel lichter te bedienen is.
Let bij glijarmen op de letter die bij het product vermeld staat. ‘B’ betekent dat de dranger geschikt is voor deurbladmontage aan de scharnierzijde en kozijndorpelmontage aan de dagzijde. ‘G’ betekent dat de deurdranger bedoeld is voor deurmontage aan de dagzijde en kozijndorpelmontage aan de scharnierzijde. Later in dit artikel zullen we uitgebreider ingaan op de verschillende montagemogelijkheden.
Foto: voorbeeld van een schaararm van het merk Intersteel
Foto: voorbeeld van een glijarm van het merk Intersteel
Onzichtbare deurdranger
Naast deze veel voorkomende varianten, is er ook een ‘onzichtbare’ deurdranger. Deze wordt gemonteerd in de bovenkant van je deur, waardoor je geen lelijk aanzicht hebt maar wél kunt genieten van alle voordelen. Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle deuren geschikt zijn voor een onzichtbare deurdranger. Smalle deuren bieden simpelweg niet genoeg ruimte voor de vereiste infrezing. De Geze deurdranger met Active Stop vereist bijvoorbeeld een minimale deurdikte van 38 millimeter. Zorg er daarom voor dat je deurdikte voldoet aan de vereisten voordat je kiest voor een onzichtbare deurdranger!
Over het algemeen vinden mensen glijarmen of onzichtbare deurdrangers mooier, omdat de arm bij een gesloten deur volledig verborgen is in de dranger en de buis. Bij schaararmen steken de geschaarde armen juist een stukje uit wanneer de deur dicht is, waardoor ze goed zichtbaar zijn. Houd er wel rekening mee dat glijarmen of onzichtbare deurdrangers doorgaans prijziger zijn dan schaararmen.
Deurdranger monteren: alle montagemogelijkheden op een rij
Voor het monteren van een deurdranger zijn er vier manieren:
– Kozijndorpelmontage scharnierzijde
– Deurbladmontage scharnierzijde
– Kozijndorpelmontage dagzijde
– Deurbladmontage dagzijde
Bij het monteren van een deurdranger wordt standaard de kozijndorpelmontage aan de scharnierzijde gebruikt. Dit betekent dat de behuizing van de dranger op het kozijn boven de deur wordt geplaatst, aan de zijde van de deur waar de scharnieren zichtbaar zijn. De arm van de dranger wordt op de deur zelf bevestigd. Als het kozijn echter te smal is en niet geschikt voor montage, kun je kiezen voor deurbladmontage. Hierbij wordt de behuizing van de dranger op de deur geplaatst en hoeft de arm alleen op het kozijn te worden bevestigd.
Let ook op de draairichting van je deur. Als je de buitendeur naar binnen draait, kun je de deurdranger aan de scharnierzijde van de deur monteren. Als de buitendeur naar buiten draait, is het belangrijk om de dranger aan de binnenzijde van de woning te plaatsen. In dat geval kies je voor een bevestiging aan de dagzijde, oftewel de kant waar geen scharnier bevestigd is.
Verschillende benamingen voor bevestigingsmethodes van deurdrangers
In je online zoektocht kan het zijn dat je al verschillende benamingen bent tegengekomen voor een bepaalde bevestigingsmethode van een deurdranger. Daarom willen we je graag laten weten welke woorden dezelfde betekenis hebben, zodat je precies begrijpt waar het over gaat.
Laten we beginnen met de zijde van de deur waar geen scharnieren zichtbaar zijn. Deze kant kan worden aangeduid als de tegenscharnierzijde of de ‘niet’-scharnierzijde, maar een andere (minder logische) benaming is de dagzijde.
Daarnaast zijn er twee namen voor de montage op het kozijn boven een deur. De term ‘kozijndorpelmontage’ wordt hiervoor gebruikt, maar het kan ook worden aangeduid als ‘kopmontage’. Beide termen verwijzen naar dezelfde manier van monteren.
Hoe creëer je de perfecte sluitkracht van je deur?
De manier waarop jouw deur sluit, kan variëren en wordt beïnvloed door verschillende factoren. De sluitkracht wordt bepaald door de veerdruk en de breedte van de deur. Daarnaast zijn er andere elementen om rekening mee te houden, zoals de hoogte en het gewicht van de deur, windkracht, luchtdruk, dichtingen en sloten. Al deze factoren kunnen de deur zwaarder maken of juist hinderen, waardoor het nodig kan zijn om de veerdruk aan te passen. Gelukkig kun je op het apparaat (de deurdranger) de sluitsnelheid, sluitvertraging en sluitversnelling naar wens instellen. Hieronder lees je meer over het aanpassen van de deurdranger naar jouw persoonlijke voorkeur.
Pas de instellingen van je deurdranger aan naar jouw persoonlijke voorkeur
Een deurdranger is een slim apparaat dat veel gemak met zich meebrengt. Voordat je optimaal kunt profiteren van de functionaliteit, is het belangrijk om de instellingen van de dranger aan te passen aan jouw voorkeuren. Begin met het bepalen van de gewenste sluitsnelheid van de deur en stel dit nauwkeurig in. Als de deur met de dagschoot in het slot moet vallen, is het verstandig om de eindslag sterker in te stellen. Tijdens de laatste 7 tot 0 graden zal de dranger de sluitsnelheid verhogen, zodat de deur voldoende kracht heeft om volledig in het slot te vallen.
Indien de dranger op een deur is gemonteerd die vaak krachtig wordt opengegooid of gevoelig is voor wind, biedt een openingsdemping uitkomst. Deze functie zorgt ervoor dat de deur vanaf ongeveer 70 graden wordt afgeremd. Hierdoor opent de deur merkbaar zwaarder en voorkomt deze dat hij hard tegen een muur slaat.
Daarnaast is er de mogelijkheid van een ingebouwde sluitvertraging. Deze functie zorgt ervoor dat de deur tussen 120 en 70 graden langzamer sluit, waardoor je voldoende tijd hebt om rustig door de deur te gaan. Tot slot zijn er speciale armen verkrijgbaar met een vastzetinrichting, ook wel bekend als een pal-vastzetarm. Met deze stand kan de deur open blijven staan, wat ideaal is wanneer je meerdere keren in en uit moet lopen.
Houd het huis koel in de zomer
Nu je weet wat een deurdranger is, hoe je de beste selecteert, hoe je deze monteert én aanpast aan jouw persoonlijke voorkeuren, is het ook goed om te weten dat dit bij uitstek een product is om je huis koel te houden in de zomer. Zo weten we allemaal dat wanneer het buiten (erg) warm is, het verstandig is om de deuren en ramen van je huis zo veel mogelijk gesloten te houden. Op deze manier behoud je zo lang mogelijk de koelte in huis, vooral als je gebruikmaakt van een airconditioning. Het is daarom essentieel om te voorkomen dat (buiten)deuren onnodig lang openstaan. Het installeren van een deurdranger biedt hiervoor een goede oplossing. Met een deurdranger zal de deur automatisch sluiten nadat iemand erdoorheen is gelopen, waardoor de warmte beter buiten blijft en je energie bespaart.
Ook geen energieverspilling in de winter
Uiteraard is het niet het hele jaar door warm… Sterker nog: in de winter is het juist van groot belang dat de warmte in huis blijft! Ook in het koude seizoen speelt een deurdranger een enorme rol. Deze zorgt er in de winter namelijk voor dat de (buiten)deur zo kort mogelijk openstaat.
Met de juiste instellingen en toepassing van deurdrangers kun je dus zowel in de zomer als in de winter genieten van een efficiënte regulatie van de temperatuur in huis, waarbij je energie bespaart en zorgt voor een comfortabele leefomgeving!