Huis

Bijverwarming kopen? Waar moet je op letten?

Wanneer je een bepaalde ruimte in huis extra wil verwarmen in de winter, kan je ervoor kiezen om een extra verwarming te plaatsen. Je hebt verschillende soorten kachels die elk voor- en nadelen hebben. Welke kachel je moet kiezen, hangt af van de situatie en de ruimte waarvoor je hem nodig hebt.

Wat is bijverwarming?

De naam zegt het zelf al, bijverwarming is een extra verwarming die je gebruikt om een bepaalde ruimte extra te verwarmen. Dit wordt meestal gedaan aan de hand van verplaatsbare kachels. 

Wanneer je een ruimte in huis voor een korte periode extra wil verwarmen, kan je voor een ventilatorkachel kiezen. Deze kachel neemt lucht uit de ruimte en zet deze om naar warme lucht. Een voordeel van een ventilatorkachel is dat ze weinig plaats in beslag nemen en dat ze ook koude lucht kunnen uitblazen. Ideaal tijdens warme zomermaanden. 

Een nadeel is dat deze kachels lawaai maken tijdens het verwarmen. Wanneer de kachel voor langere tijd moet opstaan, kan dit misschien als storend ervaren worden.

Daarnaast heb je ook nog andere mogelijkheden zoals een keramische kachel. Dit is een verwarming met een keramisch element. Doordat de kachel zelf minder warm wordt, is deze kachel aan te raden wanneer er kleine kinderen of huisdieren aanwezig zijn. 

Tips bij het aankopen van bijverwarming

Hoe groter de ruimte die je wil verwarmen, hoe meer vermogen de bijverwarming moet hebben. Een kachel met een vermogen van 600 Watt is voldoende voor een slaapkamer of een badkamer. Bij grotere ruimtes of zalen kies je beter voor vermogens boven de 1500 Watt.

Een bijverwarming moet natuurlijk ook veilig zijn, zeker als je kinderen hebt. Kijk daarom altijd of de kachel een omvalbeveiliging heeft. De stroom valt dan uit indien de verwarming zou omvallen.
Wanneer je liever een verwarming hebt die minder plaats in beslag neemt, dan is elektrische vloerverwarming zeker ook een optie. De installatiekosten kunnen hoog zijn, maar op lange termijn kan je er wel winst op maken. De verwarmingskosten zijn namelijk veel lager dan bij een verwarming op basis van water.

Gerelateerde artikelen

Back to top button