Health

Chinese vechtsporten

Story Highlights
  • China is de bakermat van de vechtsport
  • Kung Fu wel de meest bekende vorm
  • Snel voetenwerk vaak erg belangrijk

China is bekend van de acupunctuur en is de bakermat van veel vechtsporten. Kung Fu kennen we waarschijnlijk allemaal, maar het land heeft heel veel meer vechtsporten voortgebracht. We bespreken hier een aantal van de belangrijkste Chinese vechtsporten, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld een nieuwe sport als padel een rijke historie hebben.

Bodyguards van de laatste keizer van China

Neem Baji Quan, ook wel eens Kaimen Baji Quan, een sport die je zou kunnen vertalen als ‘open deur acht extremen boksen’. Het is vechten op korte afstand en de bodyguards van de laatste keizer van China beoefende deze zeer effectieve sport. Een andere bekende Chinese sport is Cha Quan, ook een zeer populaire sport in China. Van deze sport zijn weer verschillende varianten. De sport wordt gekenmerkt door snelle bewegingen en plotselinge stops. Stilstaande houdingen zijn bovendien erg belangrijk.

Focus ligt vooral op snel voetenwerk

Wel eens van Choi Li Fut gehoord? Dit is een aftakking van Kung Fu. De sport is er een van een groot aantal slagen, stoten en trappen. Voor deze sport is een groot uithoudingsvermogen noodzakelijk. De sport wordt soms ook wel met stok of zwaard uitgevoerd. De focus ligt echter in eerste instantie op het voetenwerk. Hung Ga is ook een sport in de Kung Fu stijl. Je gebruikt technieken die kraanvogel, tijger, luipaard, slang en draak genoemd worden. De sport is afkomstig uit de zeventiende en achttiende eeuw. Hsing-I Chuan dan, een sport die bekend is vanwege het voetenwerk en de energetische principes die gehanteerd worden. De gebruikte technieken zijn vernoemd naar de vijf elementen.

Wushu is een verzamelnaam van verschillende sportstijlen

Kung Fu geldt als een soort van moedersport. Vrij vertaald betekent het ‘grote vaardigheid, grote concentratie’. Kung Fu is een zelfverdedigingssport die nog steeds erg veel beoefend wordt in China. In Noord China is Liuhe Quan een populaire sport, waarbij snel voetenwerk ook al erg belangrijk is. Wushu geldt als de verzamelnaam van stijlen in de Chinese krijgskunst. Wu staat daarbij voor gevecht en oorlog, shu betekent kunst. Wushu is de wedstrijdsport van Kung Fu.

Arm- en beentechnieken en directe benadering

Nog een bekende sport in China is Xing Yi Quian. Deze sport is afkomstig van de familie van de bekende Taijiquanis. Deze sport geldt als een zeer effectieve en agressieve vechtsport. Bekend is tenslotte ook de Zuidelijke bidsprinkhaanstijl. Deze sport is bekend vanwege de korte arm- en beentechnieken en de directe benadering. De armen worden gedurende de strijd veelal voor het lichaam gehouden. Geen gebrek dus aan Chinese vechtsporten, want behalve de hier genoemde zijn er nog heel erg veel meer vechtpoorten te beoefenen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button