CV ketel met of zonder boiler?
Uiteraard mag het jou deze winter niet aan warmte ontbreken. De keuze voor een cv ketel met of zonder boiler is hierbij erg belangrijk. Maar dat is nog lang niet alles!
We gaan het straks uitgebreid over bovenstaand vraagstuk hebben. Maar ook over de andere zaken die eveneens bepalend zijn voor de warmte in huis en bovendien invloed hebben op je uiteindelijke keuze. Doe daarom je voordeel met onderstaande tips!
Isolatie
Warmte mag natuurlijk nergens kunnen ontsnappen, anders stook je je nog een ongeluk. Zorg er dan ook voor dat je isolatie overal in huis helemaal in orde is. Deuren en ramen moeten in volledig gesloten toestand helemaal luchtdicht zijn; is dit niet het geval, repareer dergelijke mankementen dan en/of breng tochtstrips aan om zeker te zijn van een aangenaam binnenklimaat tijdens de koude maanden die je te wachten staan.
Naden en kieren
Kijk of er aan de buitenkant geen enkele opening bevindt die warmteverlies kan veroorzaken. Bijvoorbeeld een opening in je muur waar een leiding doorheen loopt. Natuurlijk wordt deze grotendeels bezet door de buis zelf maar er mag geen ruimte overblijven. Is dit wel het geval, gebruik dan kit of isolatieschuim om deze op te vullen.
Dakbedekking
Het dak hebben we al even genoemd maar we willen hier specifiek stilstaan bij de dakbedekking. Die staat immers bloot aan de elementen en kan daarom beschadigd raken. Des te meer reden om deze door een professional uitvoerig te laten controleren en herstellen indien nodig om er zeker van te zijn dat je niet aan kou wordt blootgesteld.
Rookkanalen
Gebruik je de open haard? Dan wil je natuurlijk je rookkanalen openzetten, anders stik je nog. Maar zodra je geen houtblokken aan vuur onderwerpt, zet je ze natuurlijk weer dicht. Anders wordt het plotseling heel oud binnen. Gek hè?
Ventilatie
Jazeker, ook in de winter wil je af en toe een raam of deur openzetten. Gebruikte zuurstof kan anders niet worden afgescheiden, wat zorgt voor onaangename luchtjes. Zorg daarom voor een degelijke luchtcirculatie en ventileer met enige regelmaat je huis.
Verwarming ontluchten
In de mildere maanden heb je je verwarming lang niet zo vaak nodig. Hartstikke mooi, maar zo kunnen er wel luchtbellen in je radiatoren ontstaan. Om die te verwijderen, zul je deze verwarmingselementen moeten ontluchten. Anders hinder je de warmteafgifte.
CV ketel met boiler?
Oké, dan nu de vraag waar het allemaal om draait. Zou je voor een cv ketel met boiler moeten kiezen?
Dat hangt kort gezegd van het aantal badkamers in je huis af. Is dat er slechts ééntje? Dan is een boiler niet per se nodig; laat eventueel een buffer exemplaar van tussen de 20 en 40 liter installeren. Maar wordt er heel vaak gebruik gemaakt van de douche en/of woon je met een groot gezin, dan wordt zo’n ketel zeker aanbevolen. Zorg er wel voor dat de ruimte waar de boiler zich bevindt uitstekend geïsoleerd is; anders kost het veel te veel om deze te verwarmen en op de juiste temperatuur te houden.
Daar komt nog bij dat je cv ketel zelf perfect onderhouden moet worden om te zorgen dat deze zijn werk goed blijft doen. Ben je aan een nieuw exemplaar toe of ga je binnenkort verhuizen? Dan is een cv ketel huren voor de wintermaanden ook een optie.