Health

De fabels VS de feiten van soa’s

Zodra je eenmaal begint met het hebben van seksuele activiteiten zullen er ongetwijfeld ook genoeg dingen over het krijgen van een soa voorbijkomen. Hoewel het natuurlijk erg belangrijk is om jezelf hierover in te lezen, komen er helaas ook veel dingen voorbij die niet helemaal juist zijn. Dit worden ook wel de fabels of mythen genoemd. In deze tekst gaan we dieper in op de fabels en de feiten zodat je precies weet wat wel en niet waar is. 

Wat is een soa?

Een soa, ook wel seksuele overdraagbare aandoening genoemd, is een infectie die kan worden overgedragen door seksueel contact met een persoon. Deze infecties worden veroorzaakt door virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Daarnaast kunnen soa’s zorgen voor gezondheidsproblemen van mild tot ernstig. De meest voorkomende soa’s in Nederland zijn chlamydia, gonorroe en herpes. 

Geen symptomen betekent ook geen soa?

Het is goed om te weten dat een soa niet altijd symptomen hoeft te uiten. Er zijn namelijk genoeg mensen die een soa test doen uit nieuwsgierigheid en vervolgens toch positief getest worden zonder dat ze klachten hebben ervaren. Wanneer je actief bent op seksueel gebied en dit vooral met verschillende partners doet is het dus raadzaam om regelmatig een soa test af te nemen. 

Je kunt niet vaker als één keer een soa krijgen?

Er zijn nog regelmatig mensen die denken dat wanneer ze eenmaal een soa hebben gehad, ze daarna immuun zijn voor soa’s. Dit is echter niet het geval. Je kunt dus opnieuw een soa krijgen wanneer je met een partner die een soa heeft seksueel contact hebt. 

Met condoom kun je nooit een soa krijgen

Condooms zullen de verspreiding van soa’s aanzienlijk verminderen. Echter is het niet volledig waterdicht en kun je ondanks je op een veilige manier seks hebt alsnog een soa krijgen. Soa’s zoals genitale wratten en herpes kunnen namelijk ook via huid tot huid contact worden overdragen. Bij eventuele twijfels of vragen kun je ook altijd contact opnemen met GGD Gelderland of de GGD in jouw regio. 

Wat is dan wel waar?

Je kunt soa’s oplopen bij seksueel contact met een persoon die is blootgesteld aan de infectie. Je zult niet altijd symptomen ervaren als je een soa hebt. Vandaar dat het dus belangrijk is om een SOA test GGD af te nemen op het moment dat je actief bent op seksueel gebied. Door veilige seks te hebben voorkom je het risico op een soa waardoor dit ook altijd aan te raden is. Bij eventuele vragen of twijfels is het raadzaam om contact op te nemen met de GGD of je huisarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button