Health

De positieve werking van eiwitten

Story Highlights
  • De voordelen van eiwitten
  • Goed voor je spieren
  • Uitgebalanceerd voedingspatroon
  • Gemiddelde hoeveelheid eiwitten

Een dag zonder eiwitten is als een dag zonder één van de meest noodzakelijke voedselbronnen van het lichaam. Dat komt omdat eiwit opgebouwd is uit verschillende soorten aminozuren die allemaal hun eigen specifieke taak in jouw lichaam hebben.

Goed voor je spieren

Elk type eiwit, ook wel proteïne genoemd, bestaat uit verschillende soorten aminozuren. Na de maaltijd wordt eiwit in het lichaam afgebroken en verdeeld in deze aminozuren die in het hele lichaam functies aansturen, opbouwen en onderhouden. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat, wanneer je gesport hebt, de spieren hun goede conditie houden. Aminozuren stimuleren onder andere de groei van spieren in de breedte en sterkte, ze herstellen schade aan spieren na overbelasting, hoe klein ook, en ze voorkomen extra afbraak van de spieren na een training of als je gesport hebt. Wanneer je spieren goed presteren voel je je vitaal en fit en dat werkt mentaal positief door. Natuurlijk zijn eiwitten niet alleen goed voor spieren. Ze zijn onontbeerlijk voor stevige botten, onderhouden de organen, stimuleren het zenuwstelsel en zijn belangrijk voor het bloed. Een goede samenstelling van bloed betekend ook voldoende ijzer waar zich zuurstof aan hecht. Daardoor krijgen je spieren een betere doorbloeding tijdens het sporten wat blessures kan helpen voorkomen.

Uitgebalanceerd voedingspatroon

Er bestaan tweeëntwintig soorten aminozuren waarvan ons lichaam er een flink aantal zelf aanmaakt maar ongeveer negen soorten moeten we binnen krijgen via ons voedsel. Daar komt bij dat eiwitten in verschillende producten een andere samenstelling van aminozuren hebben. Een uitgebalanceerde maaltijd klaarmaken is dus best een leuke uitdaging.

Eet je naast groenten, granen, fruit en zuivel ook vlees dan is het iets eenvoudiger. In vlees zitten namelijk alle tweeëntwintig aminozuren. Je spreekt dan van hoogwaardige eiwitten met een hoogwaardige biologische beschikbaarheid. Kip, vis, magere melk en eieren zijn belangrijke bronnen. Je hoeft er minder van te eten om de juiste dagelijkse hoeveelheid binnen te krijgen. Plantaardige producten missen vaak een aantal aminozuren in hun eiwitten maar er zijn voedselbronnen die ze wel bijna allemaal hebben zoals veel soorten bonen, pistachenoten, spinazie, quinoa en pompoenzaad. Ga je voor een vegetarische of veganistische levensstijl dan is het belangrijk verschillende soorten verse producten naast elkaar te leggen om zo tot een verantwoorde eiwit inname te komen.

Weten hoe je eieren bereidt?

Lees dan hier alles over Scrambled eggs!

Gemiddelde hoeveelheid eiwitten

De hoeveelheid, zo compleet mogelijke eiwitten, die je nodig hebt hangt af van activiteit en leeftijd. Gemiddeld genomen is 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht een goede maatstaf. Ben je boven de vijftig of sport je regelmatig dan is 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht een prima uitgangspositie.
Hoe meer je aan sport doet hoe hoger de eiwitbehoefte is. Dit komt door de constante afbraak-, herstel-, en groeiprocessen die in het lichaam plaatsvinden tijdens een training hoewel een duursporter minder extra’s nodig heeft dan iemand die aan krachtsport doet waar het vooral om de spieropbouw gaat.

Heb je behoefte aan ondersteuning bij je dagelijkse inname eiwitten of wil je zeker weten het maximale uit sportprestaties te kunnen halen kies dan uit een mooi aanbod supplementen als bijvoorbeeld speciale eiwitshakes, ze zijn er op een dierlijke en plantaardige basis, of probeer pancakes, cookies, chips of repen uit. Lekker en gezond, wat wil je nog meer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button