Overig

Dit verandert er in 2024 voor je energierekening

De demissionaire regering heeft voor 2024 nog een aantal plannen bekend gemaakt voor de kosten van energie. Deze plannen kunnen ook van invloed zijn op uw energierekening. Laten we beginnen met de wijzigingen die u geld gaan kosten.

Prijsplafond voor gas en stroom eindigt

Begin 2023 stelde de overheid een tijdelijk maximale prijs in voor gas en elektriciteit tot een bepaalde verbruiksgrens. Als u minder dan 1200 m3 gas verbruikt, betaalt u maximaal € 1,45 per m3. Verbruikt u meer gas, dan betaalt u hiervoor de standaardtarieven uit uw energiecontract. Eenzelfde prijsplafond is er in 2023 voor elektriciteit. Tot een grens van 2.900 kWh kost stroom maximaal € 0,40 per kWh. Daarboven betaalt u weer volgens de tarieven van uw energiecontract.

Het prijsplafond stopt vanaf 1 januari 2024. Dat betekent dat u in 2024 weer de standaardtarieven van uw energiecontract betaalt. Als de prijzen voor energie stijgen kan dit dus extra kosten met zich meebrengen.

De energietoeslag vervalt in 2024

Als het totale inkomen van uw huishouden in 2023 op of net boven het sociaal minimum was, had u eenmalig recht op een energietoeslag van maximaal € 800,-. Deze regeling vervalt in 2024.

Er is nog wel een vangnet. Het Tijdelijk Noodfonds Energie kan ondersteuning bieden als u uw energierekening niet meer kunnen betalen. Het recht op het Noodfonds Energie hangt af van uw  bruto-inkomen en de hoogte van uw energierekening.

Dan is er één verandering die, afhankelijk van uw verbruik aan gas en stroom positief of negatief voor uw portemonnee kan uitvallen.

Energiebelasting stijgt voor gas en daalt voor stroom

In 2023 is de energiebelasting op gas ongeveer 59 cent per m3 en op stroom 15 cent per kWh. De energiebelasting op gas stijgt in 2024 met 12 cent naar 71 cent per m3 inclusief btw. De energiebelasting op stroom daalt met 2 cent per kWh van 15 naar 13 cent. Hiermee geeft de regering een stimulans aan huishoudens om minder gas te verbruiken en over te stappen op elektrische verwarming. Dit kan dus positief uitvallen als u bijvoorbeeld al een warmtepomp heeft, elektrisch kookt of deels verwarmt met infraroodpanelen. Of dat van plan bent. Om het stijgende stroomverbruik aan te pakken is het dan ook zeker interessant om een set zonnepanelen te overwegen.

Tenslotte is er één maatregel die u zeker geld oplevert. Ook al is het dan niet zoveel.

Vermindering energiebelasting stijgt licht

De vaste korting op het totale bedrag dat u betaalt aan energiebelasting daalt licht. Deze korting wordt de ‘vermindering energiebelasting’ genoemd. De vermindering energiebelasting was in 2023 € 596,86 en wordt in 2024 € 603,04. Vanaf 2024 krijgt u dus € 6,18 extra terug. Wie het kleine niet eert …….

Zelf energie opwekken loont

Met de nieuwe maatregelen van de regering wordt het zelf opwekken van stroom steeds interessanter. We zullen in de toekomst steeds meer elektriciteit gaan verbruiken en minder gas. Dan zijn zonnepanelen een logische stap om meer grip te krijgen op uw energierekening. En is het verstandig om deze keuze niet langer uit te stellen zolang u nog kunt salderen. Vraag daarom nu vrijblijvend advies aan bij ZelfOpwekken.nl. U krijgt dan een professioneel advies voor de plaatsing van zonnepanelen op uw huis.

Gerelateerde artikelen

Back to top button