Overig

Een betalingsverkeer zonder banken: het kan wel

Story Highlights
  • Betalen zonder banken
  • Bitcoin bewijst dat het kan
  • Bankwereld in beweging

Kan er een betalingsverkeer bestaan waarin banken geen enkele rol spelen? Geen centrale banken die een regulerende rol spelen? Geen particuliere banken waar mensen een rekening kunnen openen? Het klinkt als iets dat onmogelijk is, maar al snel na de introductie van de Bitcoin bleek dat dit allerminst het geval was. Het systeem functioneerde prima, zelfs zo goed dat dat er nog vele nieuwe munten volgden.

Waarom bestaan er banken?

We weten eigenlijk niet anders dan dat bijna alles dat met geld te maken heeft via banken wordt geregeld. Het is met je bankpas dat je betalingen kunt doen in winkels. Op je bankrekening wordt iedere maand je salaris gestort, terwijl je hypotheek of huur er juist van wordt afgeschreven. Bij de bank sta je ingeschreven met naam en toenaam, en is precies bekend hoeveel geld je in je bezit hebt.

En dat is niet nodig, zo vonden de oprichters van de eerste cryptomunten. Ook zonder banken kan er prima een betalingsverkeer bestaan. In plaats van alle informatie en transacties centraal, dus bij een bank, te verwerken, kan dit ook decentraal. Niet langer is het de bank die alles registreert, maar zijn het de gebruikers zelf die de boel in goede banen leiden. Die registreren hoeveel saldo een gebruiker heeft, en dit bijwerken als er een transactie plaatsvindt. Dat gebeurt niet op een enkele plek, maar verdeeld over talloze computers. Deze techniek van chainlink zorgt ervoor dat iedere computer de ander continue controleert en corrigeert. Dat maakt het fraudebestendig en veilig.

Het slaat aan, maar heeft het een toekomst?

Dat deze manier van denken en werken aanslaat, dat is wel duidelijk. Na de bekende Bitcoin volgden namelijk al snel veel meer munten die op deze manier gingen werken. Sommige werden groot en succesvol, zoals de Ethereum, anderen stierven ook al snel weer een stille dood. Duizenden munten werden op deze manier opgericht, waarvan er een paar honderd echt succesvol werden. In deze munten wordt volop gehandeld, mensen hebben er al mooie winsten mee behaald. Ermee betalen, dat is in veel gevallen echter nog steeds lastig.

Bij de bakker of de supermarkt hoef je niet aan te komen met je cryptogeld. Extra lastig is dat zelfs bedrijven die er wel voor openstaan, jouw munten niet altijd kunnen accepteren. Je kunt namelijk alleen betalingen doen aan iemand die een wallet heeft van dezelfde muntsoort als jij. Juist doordat er zoveel verschillende munten zijn, is het lastig om veel en gemakkelijk betalingen te doen. De markt is echter volop in beweging en ontwikkeling, en kent duidelijk een echte toekomst. Hoe deze eruit zal zien, dat weet nog niemand, maar dat het laatste woord er nog niet over is gezegd, dat is wel duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button