Een vijver in de tuin aanleggen

Mis jij iets in je tuin? Ben je op zoek naar iets meer leven en spanning in je tuin? Of misschien een oase van rust, een rustpuntje in je tuin? Dan moet je zeker een vijver aan (laten) leggen in je tuin. Het geeft wat rust, ontspanning en het kabbelende water zorgt voor meer en ander leven in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan libellen, waterjuffers en waterspinnen, maar misschien ook wel kikkers en misschien wat minder gewenst, de reiger. Een vijver aanleggen is geen gemakkelijke klus en je bent zeker niet binnen een uurtje klaar, maar daarentegen heb je er wel jarenlang plezier van.
De basis van de vijver
Nu je besloten hebt je tuin te verrijken met een vijver, wil je uiteraard direct starten met graven. Toch is dat niet verstandig. Bedenk eerst goed hoe en waar je de vijver wilt plaatsen. Welke vorm moet de vijver krijgen en hoe ga je de vijver precies verwerken in je tuin, zodat deze er helemaal in thuishoort? Allemaal stappen die je achter de tekentafel zult moeten doorlopen. Bekijk hierbij ook verschillende voorbeelden op sites als Pinterest en tuinblogs. Zo krijg je een goed beeld van wat jij precies wilt.
De aanleg zelf
Nu je op papier jouw gedachten hebt uitgetekend is het tijd voor het echte werk. Begin niet zomaar met graven, maar pak dit ook stap voor stap aan. Zet eerst de omtrek van je vijver uit in je tuin met paaltjes en touw. Zo wordt direct duidelijk hoe jouw vijver vorm krijgt. Mocht je toch niet helemaal tevreden zijn over de plaatsing of de vorm, dan kun je dat nu nog aanpassen, voordat je gaat graven. Het graven is een behoorlijke klus, want je moet zeker minimaal 80 cm diep als je bijvoorbeeld ook vissen wilt. De vissen kunnen dan in tijdens strenge winters diep in het water wegduiken en overleven zo de strenge vorstperiode. Planten dienen op 40 cm diepte te komen. Je kunt dan het beste werken met lagen in je vijver. Zo kun je niet alleen je planten en vissen in de vijver houden, maar creëer je ook nog eens een mooi geheel. Na het graven is het verstandig om eerst een worteldoek aan te brengen voordat je de bodem met de vijverfolie bedekt.
De vijver vullen en afwerken
Als de vijverfolie helemaal goed ligt, kun je beginnen met het vullen van de vijver en de afwerking. Waarschijnlijk heb je al gekeken naar mooie stenen om de randen van de vijver af te werken en ook de planten al uitgezocht. Na het plaatsen van de planten, kun je je vissen in de vijver loslaten. Maar hiermee is je vijver nog niet klaar. Een ander belangrijk punt van de vijver is de vijverpomp en filter. Om de watercirculatie te stimuleren is een vijverpomp van groot belang. Daarmee behoudt de vijver zijn kwaliteit en kunnen biologische processen plaatsvinden. Ook zorgen vissen voor afvalstoffen die het water vervuilen. Door een filter aan te brengen blijft het water mooi helder en schoon en kun jij heerlijk genieten van je eigen vijver.