HealthTuin

Eet jij al gezond uit eigen tuin?

Story Highlights
  • Beter voor jezelf en het milieu
  • Het begint met goede grond
  • Groene vingers

Heb je altijd al gedroomd van een eigen moestuin? Je bent niet de enige. Je eigen groenten en fruit kweken is een enorme rage. Ook wanneer je niet over een eigen tuin beschikt, is dit geen enkel probleem. Op een balkon creëer je gemakkelijk je eigen moestuin. Het kweken van je eigen voeding is gezond en helemaal niet zo moeilijk als je denkt. Een kind kan de was doen. Wil je graag zelf aan de slag? In dit artikel leggen we uit wat de voordelen zijn en hoe makkelijk het is.

Beter voor jezelf en het milieu

Eten wat je zelf kweekt is natuurlijk hartstikke gezond. Je oogst wanneer je groenten en fruit rijp is en eet het direct op. Geen lange afstand reis per vliegtuig en vrachtwagens, maar direct uit je tuin op je bord. Dat scheelt een hoop CO2 uitstoot en de plastic verpakking is ook nog eens overbodig. Bovendien bespuit jij je eigen eten vast niet met pesticiden en ander akelig spul. Veel mensen die zelf groenten en fruit verbouwen, hebben vaak te veel. Dat is leuk voor de buren, vrienden en familie. Zo geniet iedereen mee van jouw eigen oogst.

Het begint met goede grond

Je kunt niet zomaar van alles in je achtertuin of bloempot steken en dan maar hopen dat het groeit. Een goede voedingsbodem is onmisbaar om mee te beginnen. Bladgroenten bijvoorbeeld groeien beter wanneer er een beetje kalk in de grond zit. Maar ook tuinturf draagt bij aan het succes van jouw moestuin. Tuinturf zorgt voor een luchtige bodem. Omdat we niet ingewikkeld gaan doen met juiste hoeveelheden, is het handig een kant en klare mix potgrond te kopen. Hoef je daar in elk geval niet meer over na te denken. Vul je potten en tuin met de kant en klaar mix en stap 1 is gezet.

Ook wanneer je niet beschikt over groene vingers

Wil je verzekerd zijn van een goede oogst? Begin dan met groenten die altijd groeien. Courgette is er zo eentje. Je stopt de pit in de potgrond, geeft af en toe water en groeien maar. De enige twee dingen waar je bij courgette op moet letten zijn de ruimte en het jaargetijde. Elke courgetteplant heeft ongeveer 1.5 meter ruimte nodig en hij houdt niet van kou. Dus vanaf ongeveer mei kun je hem planten. Wil je snel resultaat? Kies dan voor spinazie. Dat is al klaar om te plukken binnen 4 tot 6 weken. Spinazie kan de grond in vanaf half februari. Een andere makkelijke groente is sla, die je een maand na je spinazie buiten plant. Vanaf maart kweek jij je eigen rucola en in april kun je hem al in de salade verwerken.

Heb je een voorkeur voor zoet? Plant in maart je aardbeien en na 6 weken maak je er al jam van. Een bramenstruik is ook een goed idee. De bramen zijn rijp vanaf augustus en je plant hem gewoon in een pot. Hoe meer zon, hoe zoeter je bramen straks zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button