Huis

Wat is energieneutraal bouwen?

Je hebt de term vast wel eens gehoord of gelezen: energieneutraal. Waarschijnlijk in een gesprek of tekst over duurzaamheid of het milieu. Dat wordt steeds belangrijker en we hebben het er met zijn allen dan ook regelmatig over. Wanneer er nieuwe gebouwen ontworpen worden, houden we dan ook meer en meer rekening met duurzame maatregelen. Vaak willen we zelfs energieneutraal bouwen. Maar wat is dat nou precies? Dat leggen we hieronder uit!

Wat is energieneutraal bouwen?

Een energieneutrale woning

Wanneer je een energieneutrale woning gaat bouwen, bouw je een woning die niet meer energie verbruikt dan dat die zelf opwekt. Een ander woord hiervoor is dan ook wel nul op de meter woning. Dit houdt in dat je aan het einde van het jaar niet meer gebouwgebonden energie via het net hebt verbruikt dan je hebt aangeleverd. Dat is energie die je nodig hebt voor bijvoorbeeld verwarming en ventilatie. Alle energie die je hebt verbruikt heb je dus zelf opgewekt!

De gebouwgebonden energie die je nodig hebt in je energieneutrale woning kun je zelf opwekken door middel van bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp. Met deze laatste optie kun je zelfs een woning zonder gasaansluiting bouwen. Dat is al helemaal duurzaam en toekomstbestendig!

Wat is energieneutraal bouwen?

Tips energieneutraal bouwen

Wanneer je energieneutraal gaat bouwen, moet je natuurlijk kiezen voor een bepaalde bron die jouw gebouw energie gaat leveren. Daarnaast is het belangrijk om na te denken over hoe je die energie gaat gebruiken én een goed inzicht te hebben in je verbruik. Denk dus aan de volgende dingen wanneer je energieneutraal gaat bouwen:

  • Zeer goede isolatie van je dak, muren en vloer
  • HR++ glas of triple glas
  • Kieren goed afdichten
  • Vloerverwarming of radiatoren die op lage temperatuur werken 
  • Een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning
  • Meetapparatuur voor inzicht in je verbruik

Als je al deze tips toepast tijdens het energieneutraal bouwen, verbruik je ook gelijk veel minder energie. Dat betekent dus ook dat je minder hoeft op te wekken! Het leuke van goede meetapparatuur is dat je dat ook gelijk zelf zult zien. Je verwarming stuur je het liefst aan met een zonneboiler of warmtepomp. Die maken alleen maar gebruik van het beste uit de natuur om je huis te verwarmen. Omdat je je huis extreem goed gaat isoleren op deze manier willen wel je wel echt op het hart drukken om te investeren in een goed ventilatiesysteem. Zo zorg je niet alleen voor een goed milieu buiten, maar ook binnen in je huis!

Wil je meer tips op het gebied van duurzaam wonen? Groothuisbouw kan je goed adviseren over wonen én bouwen met oog op de toekomst!

Gerelateerde artikelen

Back to top button