Huis

Goede ventilatie in je huis: doe bereik je dat?

Het is niet al te best gesteld met de ventilatie in ons land, zo wordt steeds meer duidelijk. We verkeren bijna allemaal een groot deel van onze dag in ruimtes waar niet of nauwelijks verse lucht wordt aangevoerd, en waar ‘vieze’ lucht urenlang in de ruimte blijft hangen. Goed ventileren, hoe pak je dat aan, en waarom lukt dat zo slecht, bijvoorbeeld in onze huizen?

Van isoleren naar ventileren

We hebben de laatste jaren heel veel tijd en geld gestoken in isolatie. Veel van de oudere gebouwen en woningen waren slecht geïsoleerd, en dat brengt naast hoge kosten ook een onnodig hoge belasting op ons klimaat met zich mee. Door de vele kieren en gaten, maar ook door de niet geïsoleerde gevels, daken en ramen stroomde de warme lucht zo naar buiten. Warme lucht waar de centrale verwarming keihard voor stond te draaien, en gas gebruikte. Nu we ons er steeds meer van bewust zijn dat gas een schaars goed is, is het behoorlijk zonde om dit gebruiken om de buitenlucht mee te verwarmen. Zeker als je in je achterhoofd houdt dat de buitenlucht zelf daar ook niet bepaald beter van wordt.

Isoleren, dat was dus het devies. Zorgen voor woningen en gebouwen waar de warmte zo goed mogelijk binnen kon blijven. Zo zorgden we ervoor dat we minder gas hoefden te verstoken, wat niet alleen beter is voor ons milieu, maar ook voor de portemonnee. Een win-win situatie, zou je kunnen zeggen.

Dat is inderdaad het geval, maar één ding zijn we door al dat isoleren een beetje uit het oog verloren: ventileren. Dat is namelijk net zo belangrijk als isoleren, als je kijkt naar de kwaliteit van de lucht in ons huis.

Vieze lucht eruit, schone erin

Ventileren is het continue verversen van de lucht die zich in een ruimte bevindt. Overdag even een raampje openzetten in de slaapkamer is dus geen ventileren: je ververst de lucht die zich op dat moment in de kamer bevindt wel deels, maar zodra je het raam weer sluit is dat effect verloren.

Goed ventileren doe je door de stroom continue op gang te houden. Simpele luchtroosters kunnen daarbij al een stuk helpen, zeker als zij zich op meerdere plekken in een ruimte bevinden, of worden gecombineerd met bijvoorbeeld open deuren. Alleen zo blijft de stroom intact.

Beter is het om te kiezen voor een goed ventilatiesysteem, dat de lucht in een ruimte continue ververst. De ‘gebruikte’ lucht wordt steeds naar buiten afgevoerd, en vervangen door verse lucht van buiten. Omdat je op deze manier ook steeds de warmte naar buiten weg zou zien stromen, iets wat we nu juist niet willen, is er een systeem voor warmteterugwinning gemaakt. Hierbij wordt de warmte uit de lucht die het huis verlaat opgevangen, en vervolgens weer meegegeven aan de lucht die van buitenaf de woning binnenkomt. Een WTW systeem in combinatie met goede isolatie zorgt door voor het perfecte binnenklimaat: wel de warmte, maar ook de continue frisse lucht.

Gerelateerde artikelen

Back to top button