Health

Handvaten voor het verwerken van een overlijden

Story Highlights
  • De verschillende fasen van rouw
  • Hoe kan je goed rouwen?
  • Gedenksieraden

Helaas krijgt iedereen er vroeg of laat mee te maken; een overlijden van een dierbare. Het overlijden van opa’s en oma’s maak we vaak allemaal mee. Maar helaas komen ook jongere mensen te overlijden. Soms kunt u zich er langere tijd op voorbereiden en soms gebeurd het totaal onverwachts. Elk overlijden is een uniek. Elke situatie is namelijk anders en ook ervaart elke naaste het overlijden anders. Een standaard manier van het verwerken van een overlijden is er dus ook niet. In dit artikel vind je handvaten die je kunnen helpen bij het rouwproces.

De verschillende fasen van rouw

De eerste fase is de mest bekende rouwfase. In deze fase zal het overlijden geaccepteerd moeten worden en breken de drukke dagen voor de uitvaart aan. Meestal ontstaat pas de periode na de uitvaart, tijd om het echte rouwproces te starten. Door de drukke en verdrietige eerste week, is met name vermoeidheid en verdriet een bekend symptoom. 

Gelukkig wordt vaak een fijne steun gekregen van vrienden, familie, buren en collega’s. Dit gaat echter relatief snel voorbij. Na enkele weken zullen veel mensen onbewust het overlijden vergeten zijn of in ieder geval er minder aandacht voor hebben. Een natuurlijk verschijnsel doordat het dagelijks leven door gaat. Wanneer een dierbare is overleden, kan de meest heftige rouwperiode echter pas juist na ruim een maand ontstaan. Mede door de afnemende aandacht van bekenden, kan een terneergeslagen en alleen gevoel ontstaan. Probeer je echter te realiseren dat je omgeving niet bewust minder aandacht heeft. 

Hoe kan je goed rouwen?

De volgende zaken kunnen je helpen bij een “goed” rouwproces. Hiermee wordt bedoeld dat er tijd wordt genomen om het verdriet toe te laten, om zo het overlijden goed te kunnen accepteren en verwerken. Dit kan op de langere termijn schelen.

Praten van groot belang
Bij iedereen wel bekend maar soms toch moeilijk; eerlijk praten over een gevoelig onderwerp. Voor veel mensen, met name mannen, is het vrij lastig om verdriet of onzekerheid te tonen. Echter is het van belang om eerlijk te vertellen hoe je je voelt en wat er in je om gaat. Uit vele onderzoeken is al gebleken dat je gevoel uiten, helpt bij een goede verwerking. 

Zorg voor een fysieke gedenkplek
Veel mensen vinden het fijn om een fysieke plek te hebben waar ze gevoelsmatig “dichtbij” de overleden dierbare kunnen zijn. Dit kan een graf zijn na een begrafenis of een urn na een crematie. Vind je een urn niet geschikt? Dan kan je ook voor een iets subtielere gedenkplek kiezen. Bijvoorbeeld in de vorm van een asbeeldje. Dit is een kunstzinnig beeldje dat je bijvoorbeeld in huis kunt neer zetten. In de sokkel (onderzijde) van het gedenkbeeldje, kan wat as worden toegevoegd.

Aan het beeldje kan je dus wat as toevoegen, maar je kan het ook persoonlijk maken met enkele persoonlijke spulletjes. Zoals bijvoorbeeld een bril, horloge, ring of foto. Ook kan er een kaarsje naast het beeldje worden gezet. Zo kan een gedenkplek worden gecreëerd naar eigen wens.

De asbeeldjes hebben het uiterlijk van een kunstzinnig beeldje met een vrij neutraal uiterlijk. Hierdoor heeft het niet een prominent uiterlijk van een kleine urn. Zo kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een asbeeldje in de vorm van een hart, vlinders, vogels, baby, boom of bloem.

Voorbeelden van gedenkbeeldjes zijn te vinden via de volgende link: asbeeldjes te koop.

Ga naar buiten voor positiviteit
Buitenlucht en zonlicht hebben een bewezen positieve invloed op de mens. Daarom is het zeker tijdens een trieste periode van belang om voldoende naar buiten te gaan. Lekker uitwaaien en ontspannen. Ook al ben je misschien niet zo’n buitenmens, probeer jezelf er toch toe te zetten om dagelijks naar buiten te gaan. Maak bijvoorbeeld een wandeling of een fietstochtje. Vaak wordt al snel ervaren dat de buitenlucht goed doet.

Sporten en bewegen
Misschien een nog grotere stap dan dagelijks naar buiten gaan, maar wel heel effectief. Tijdens sporten en bewegen komen stofjes in de hersenen vrij die zorgen voor een energiek en positief gevoel. Een gevoel dat juist mist tijdens deze trieste periode. Ga bijvoorbeeld wandelen, fietsen, zwemmen, hardlopen of kies voor een groepsles. Door te kiezen voor een groepsles heb je een stok achter de deur doordat je een afspraak hebt.

Druk het verleden niet weg
Ondanks de trieste gebeurtenissen die zijn gebeurd, is het goed om dit toch meerdere keren i je gedachten te laten terug komen. De vervelende gebeurtenissen weg drukken is op de langere termijn niet goed. Dit zorgt er namelijk voor dat gebeurtenissen zoals een overlijden niet goed worden verwerkt.

Laat verdriet toe
Probeer je niet groot te houden maar laat verdriet toe. Schaam je niet wanneer je moet huilen of teneergeslagen bent. Dit is een teken dat je aan het verwerken bent. Wil je je verdriet toch niet tonen? Doe het dan wanneer je alleen bent. Bijvoorbeeld in bed, onder de douche of in de natuur.

Gedenksieraden
Een fysieke gedenkplek zoals een graf of asbeeldje kan fijn zijn. Ook kan worden gekozen voor een assieraad zoals een ashangertje. In een dergelijk hangertje kan een klein beetje as worden toegevoegd. Hierdoor kan de overleden dierbare altijd “dichtbij” je blijven. Fijn wanneer je verdriet hebt of een spannend moment hebt. 

Voorbeelden van gedenksieraden kan je vinden via: ashangers te koop.

Gerelateerde artikelen

Back to top button