Het verzekeren van een vakantiehuis in België
Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om de camping in het buitenland in te ruilen voor een binnen- of buitenlandse vakantiewoning. Een vakantiewoning biedt natuurlijk extra comfort, maar brengt ook een aantal zorgen met zich mee. Dat is bijvoorbeeld het geval voor wat de verzekeringen betreft. De situatie kan per land verschillen. We bespreken de situatie voor vakantiewoningen in België. In België is een brandverzekering voor de vakantiewoning niet altijd verplicht, maar in ieder geval wel aan te raden.
Vakantiewoning huren en verzekeren in België
Wanneer je een vakantiewoning huurt en schade veroorzaakt, bijvoorbeeld aan de spullen in de woning of aan de woning zelf, kan je aansprakelijk worden gesteld voor deze schade. In de meeste gevallen ben je hier standaard niet goed voor verzekerd. De reisverzekering kan wel een dekking bieden voor schade aan een vakantiewoning. Het gedekte bedrag verschilt per polis. Soms gaat het om hoogstens honderden tot duizenden euro’s en soms bedraagt de dekking enkele tienduizenden euro’s. En soms is schade aan een vakantiewoning standaard gedekt door de reisverzekering en andere keren is dit een optie die aan de verzekering toe te voegen is. Kortom, de situatie kan flink verschillen.
Er zijn veel verhuurders die zelf een brandverzekering afsluiten, iets wat bijvoorbeeld wordt verplicht door het logiesdecreet in Vlaanderen. Het is dan heel belangrijk dat er een clausule ‘afstand van verhaal’ in de polis is opgenomen, anders kan de verzekeraar de uitbetaalde sommen bij de aansprakelijke huurder claimen. Sommige verhuurders doen dit niet en vragen om die reden ook flinke waarborgsommen. Vraag dit zeker na bij de verhuurder.
Vakantiewoning kopen en verzekeren in België
Kies je ervoor om in België een vakantiewoning te kopen? Dan dien je zelf in te staan voor de nodige verzekeringen. Een brandverzekering is wat dat betreft onmisbaar. De Belgische brandverzekering dekt niet alleen brandschade, maar bijvoorbeeld ook schade door natuurgeweld. Optioneel kan ook een diefstal- en een inboedeldekking aan de brandverzekering worden toegevoegd. In principe is de brandverzekering voor een eigen vakantiewoning niet verplicht. Soms wordt de brandverzekering echter contractueel verplicht. Onder andere Roompot Park verplicht eigenaars van een vakantiewoning om over een brandverzekering te beschikken. Ook als je de vakantiewoning met een (hypothecair) krediet aanschaft, zal de bank meestal een brandverzekering verplichten.
Als je de vakantiewoning gaat verhuren, is het afsluiten van een brandverzekering in principe wel verplicht. Het logiesdecreet verplicht bijvoorbeeld een verzekering voor brand en burgerlijke aansprakelijkheid. Ook hier benadrukken we het belang van de clausule ‘afstand van verhaal’. Op deze manier moet de huurder niet nog eens zelf een verzekering afsluiten. Geef in ieder geval aan de verzekeraar door dat je van plan bent om de vakantiewoning (regelmatig) te verhuren, zodat de verzekeraar de brandverzekering hierop kan afstemmen.
Andere verzekeringen bij een vakantiewoning in België
Bij het verhuren van een vakantiewoning zijn er nog heel wat andere verzekeringen die je kan afsluiten. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden om ook de inboedel te verzekeren. Daarnaast is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De rechtsbijstandverzekering biedt bescherming bij juridische conflicten met huurders. Als je een hypothecair krediet aangaat, is een schuldsaldoverzekering meestal contractueel verplicht.