Hier moet je op letten bij het verzekeren van een bedrijfsauto
Net als particulieren moeten ondernemers ook een autoverzekering afsluiten voordat zij met een zakelijke auto de weg op mogen. Heb je nog niet eerder een bedrijfsauto verzekerd? Dan weet je vast en zeker niet precies hoe je dit aanpakt. Je kunt in dat geval de eerste beste bedrijfsautoverzekering afsluiten die je tegenkomt, maar dit is niet aan te raden. Je betaalt in dat geval mogelijk onnodig veel premie en het is maar de vraag of het ook de beste zakelijke autoverzekering is. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuze maakt, vertellen wij je in deze tekst waar je op moet letten bij het verzekeren van een bedrijfsauto.
Zakelijk of particulier verzekeren?
Omdat we het hier over een bedrijfsauto hebben, denken veel ondernemers dat zij hiervoor ook een zakelijke autoverzekering af moeten sluiten. Dit is een logische gedachtegang, maar toch behoort een bestelbus verzekeren particulier soms ook tot de mogelijkheden. Het voertuig mag dan niet op de balans van jouw onderneming staat. Is dit wel het geval? Dan ziet de Belastingdienst het als een zakelijke auto.
Het particulier verzekeren van een bedrijfsauto is weliswaar goedkoper, maar verstandig is het niet. Wanneer je het voertuig op jouw eigen naam zet en niet op naam van het bedrijf, zijn de zakelijke ritten die je ermee maakt niet verzekerd. Raak je betrokken bij een aanrijding of veroorzaak je schade aan (spullen van) anderen met jouw bedrijfsauto? Dan moet je de kosten voor het herstellen van de schade uit eigen zak betalen. Privéritten die je met een bestelbus maakt zijn overigens wel verzekerd als je een zakelijke autoverzekering afsluit.
Welke dekking heb je nodig?
Ondanks dat een particuliere en zakelijke autoverzekering van elkaar verschillen, zijn de dekkingen in grote lijnen hetzelfde. Je kunt een bedrijfsauto namelijk op dezelfde drie manieren verzekeren als een personenauto. De minimale autoverzekering die je voor een bedrijfsauto af moet sluiten is een WA-verzekering. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je aanricht aan anderen en spullen van anderen. Wil je ook dat schade aan jouw bedrijfsauto vergoed wordt? Kies dan voor de verzekering WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Met eerstgenoemde zakelijke autoverzekering ben je ook verzekerd voor schade door bijvoorbeeld inbraak, diefstal, storm, brand en botsing met loslopende dieren. Wanneer je voor WA + Volledig Casco kiest, valt ook schade aan jouw bedrijfsauto door een aanrijding of botsing en vandalisme binnen de dekking.
Bijtelling
Ben je van plan om een bedrijfsauto ook privé te gebruiken? Dan moet je op de bijtelling letten. Je kunt namelijk te maken krijgen met bijtelling als je een bedrijfsauto ook privé gebruikt. Dit is het geval als je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé rijdt met een zakelijke auto. De Belastingdienst ziet dit namelijk als inkomen, waardoor de bijtelling wordt opgeteld bij de winst van je bedrijf of je loon. Hierdoor kun je bijtelling zien als een soort extra belasting voor het privégebruik van een zakelijke auto. Vraag jezelf daarom goed af of je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met een bedrijfsauto voordat je een zakelijke autoverzekering afsluit.