Huis

Hoe de kamerakoestiek in de woonkamer te verbeteren?

Geluid is voor de meeste mensen hinderlijk. Je kunt niet ontspannen, vooral niet bij constante blootstelling aan geluid. Een goede ruimteakoestiek is niet alleen in commercieel gebruikte ruimtes en zalen zoals opnamestudio’s, oefenruimtes, dokterskamers en kantoortuinen van groot belang, ook in de huiskamer hechten steeds meer mensen hier belang aan. Vooral in de woonkamer bij het luisteren naar muziek of het kijken van een film in de thuisbioscoop vervalst de slechte akoestiek in de kamer de muziek of het geluid. Maar ook als meerdere mensen elkaar ontmoeten, praten en discussiëren in de woonkamer, kan een slechte kamerakoestiek leiden tot onnodige geluidsoverlast als het geluid zich via de muren, vloer en plafond door de kamer kan verspreiden. Er zijn veel verschillende manieren om het geluid te dempen.
Onze gids “Hoe de ruimteakoestiek in de woonkamer verbeteren” geeft u veel interessante tips en informatie over dit onderwerp.

Zo verbeter je de ruimteakoestiek in de woonkamer

Het gebruik van materialen met gladde en harde oppervlakken resulteert in een slechte ruimteakoestiek in het woongedeelte. Laminaatvloeren, betonnen wanden, gipsplafonds en tegelvloeren reflecteren het geluid en werpen het terug door de ruimte zonder het significant te verzwakken. Hoe groter de woonkamer en hoe minder geluid, hoe onaangenamer het echo-effect. Zachte en geluidsabsorberende materialen en meubels met poreuze oppervlakken kunnen geluidsreflecties effectief absorberen.

Tips voor een betere akoestiek in de woonkamer

Hieronder geven we je allerlei tips hoe je de ruimteakoestiek in je woonkamer kunt verbeteren:

  • Zorg er bij het inrichten van de woonkamer voor dat u zoveel mogelijk geluidsabsorberende meubels en objecten plaatst. Deze slikken het geluid zeer effectief in en dempen geluid en lawaai.
  • Foto’s aan de muren zoals olieverfschilderijen op canvas, decoratieve wandtapijten en vooral speciale akoestische panelen dempen de geluidsgolven zeer goed. Foto’s in fotolijstjes met een gladde ruit daarentegen weerkaatsen de geluidsgolven en geven deze door.
  • Laminaat, tegels of parket dragen het geluid en absorberen het nauwelijks. Een tapijt is totaal anders. Hoe dikker en luchtiger, hoe beter. De geluidsgolven worden gevangen in het “poreuze” en “gespleten” oppervlak en worden zeer effectief geabsorbeerd of ingeslikt op de vloer.
  • Akoestische gordijnen voor de ramen zorgen er ook voor dat reflecties van de geluidsgolven worden verminderd. Net als bij tapijten geldt ook hier: hoe dikker en zwaarder de stof, hoe beter de geluiden worden geabsorbeerd.
  • Banken en zitgroepen van dikke microvezel of stof helpen ook om het geluid in de woonkamer te verminderen. Leren banken met een glad oppervlak zijn hier lang niet zo effectief.
  • Decoratieve elementen zoals met stof beklede lampenkappen absorberen ook zeer effectief geluidsgolven.
  • In bijzonder grote woonkamers met gladde wandoppervlakken en met weinig mogelijkheden voor demping, kunnen boekenplanken fungeren als roomdividers om een ​​zeer goede onderbreking van het geluidspad te bieden en lawaai en lawaai te verminderen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button