Hoe krijg je een roestige bout los?
Iedereen die wel eens klust of aan een auto, motor of bromfiets sleutelt, weet het: bouten en moeren hebben nogal eens last van corrosie. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd, aangezien deze ijzerwaren behoorlijk wat te verduren krijgen. Ze worden stevig vastgedraaid met gereedschap en kunnen daarbij beschadigen. Vervolgens ze vaak aan allerlei weersomstandigheden blootgesteld.
Roest kan ernstige schade toebrengen aan bouten en moeren. Zelfs zo erg dat je hele onderdeel uit kan vallen of stopt met functioneren hierdoor. Daarom is het belangrijk dat je dit probleem op tijd aanpakt. Het kan alleen nog wel eens lastig zijn om een roestige bout los te krijgen. Hieronder geven we je tips over hoe je dit aan kunt pakken.
1. Laat ze schrikken
Het is vaak lastig om de verroeste kop van je bouten zo stevig vast te pakken dat je ze kunt draaien. Als het schroefdraad ook nog eens gecorrodeerd is, heb je helemaal een probleem en zul je de bouten en eventuele moeren niet snel via de normale weg loskrijgen. De makkelijkste manier is dan om ze te laten schrikken. Gebruik hiervoor een hamer en geef er een flinke tik op. Kijk wel goed uit dat je niets beschadigt. Met een beetje geluk komt alles nu los!
2. Kruipolie of smeermiddel
Heeft het niet geholpen om de vastgeroeste bouten te laten schikken? Spuit ze dan royaal in met kruipolie of een smeermiddel en laat dat een paar minuten goed intrekken. Dit is ook de beste manier wanneer het schroefdraad verroest is. Tik er vervolgens weer met je hamer op en kijk of ze inmiddels los komen. Heb je te maken met een behoorlijke hoeveelheid roest? Spuit de bouten en eventuele moeren dan gerust meerdere keren in.
3. Linkse tap
Heb je alles geprobeerd, maar zitten de bouten te erg vastgeroest? Dan blijft er niets anders over dan een linkse tap, ofwel moersplijter, gebruiken. Je slaat precies in het midden van de bout een gat met een priem en boort een gat op die plek. Vervolgens draai je de linkse tap in het gat en kun je de bout losdraaien!
Bovenstaande tips zijn handig als het zo ver is gekomen dat je te maken hebt met roestige bouten en moeren, maar hiervoor geldt natuurlijk: voorkomen is beter dan genezen. Kies daarom in de eerste instantie voor goede kwaliteit ijzerwaren. Bijvoorbeeld verzinkte tapbouten van Wovar. Ga daar ook voorzichtig mee om, zodat ze niet beschadigen. Op die manier zullen ze niet snel vatbaar zijn voor corrosie. Wil je echt zeker zijn van je zaak? Vet ze dan van tevoren ook nog even in met vaseline of kopervet. Dit vormt nog een extra beschermlaagje en zo zul je alles later makkelijker los krijgen. Wovar geeft je ook graag advies als je niet helemaal zeker weet welke bouten en moeren je nodig hebt voor je project. Veel succes!