Huis

Hoe kun je kunststof platen bewerken?

Kunststof platen vormen een ideaal materiaal voor vele toepassingen in en rond je woning. Sommige kunststofplaten zijn nauwelijks van echt glas te onderscheiden, zoals het populaire polycarbonaat. Dit kunststof plaatmateriaal kom je vaak tegen, zonder dat je er misschien erg in hebt. Denk maar eens aan de inloopdouche, waar je een mooie ‘glazen’ afscheidingswand hebt bevestigd, of wat dacht je van de terrasoverkapping? Zeer waarschijnlijk is hier polycarbonaat plaat voor gebruikt. Glas kan immers sneller breken en betekent een zwaardere draaglast voor de constructie.

Kunststof platen kun je bij de specialist kopen, het is gewoon online te bestellen én je kunt het direct op maat laten zagen. Maar wat als je de maten nog niet helder hebt en zelf kunststofplaten wilt kunnen bewerken: hoe pak je dat aan?

Kunststofplaten zijn veelzijdig in gebruik

Zelf een bouwwerk met afdak maken, of een daklicht plaatsen; meestal gebruiken we hier kunststofplaten voor. Afhankelijk van de functie kun je ook kiezen voor UV-werend materiaal, of getint ‘glas’. Vrijwel alle wensen zijn op dat gebied mogelijk, evenals de dikte en sterkte van het materiaal. Wil je zelf aan de slag en bijvoorbeeld het populaire plexiglas of polycarbonaat bewerken, lees dan verder.

Polycarbonaat bewerken

Polycarbonaat is een zeer sterk kunststof plaatmateriaal; het is tot maar liefst 250 maal sterker dan glas. Het wordt vaak gebruikt voor afdakjes van bijvoorbeeld een terrasoverkapping, de carport, een dakraampje of als scheidingswand. Er bestaan verschillende methodes om het te bewerken; gebruik altijd wel een veiligheidsbril, mondkapje en werkhandschoenen voordat je aan de slag gaat.

  • Zagen: polycarbonaat is geschikt om te bewerken met een cirkelzaag, decoupeerzaag, tafelzaag of handzaag. Gebruik een fijntandig zaagblad om gladde sneden te maken.
  • Boren: het kan geboord worden met een metaal- of houtboor. Begin eerst met een klein boorgat om toe te werken naar de gewenste grootte.
  • Frezen: frezen is ook mogelijk middels een CNC-freesmachine of een handmatige frees. Gebruik hiervoor scherp freesgereedschap en zorg voor voldoende koeling om oververhitting te voorkomen.
  • Buigen: buigen is mogelijk door verhitting. Dit doe je middels een warmte pistool of oven. Belangrijk is het om gelijkmatig te werk te gaan, anders kan het materiaal vervormen.
  • Lijmen: met specifieke polycarbonaat lijm kan polycarbonaat ook gelijmd worden. Zie de omschrijving hiervoor op het verpakkingsmateriaal.
  • Polijsten: met een polijstmachine en polijstmiddel kan polycarbonaat gepolijst worden.

Plexiglas bewerken

Plexiglas is een enorm populair materiaal. Het is tot wel 30 keer sterker dan gewoon glas en kan voor vele toepassingen gebruikt worden, denk hierbij aan: naambordjes, voorzetramen en als veranda beschutting bijvoorbeeld. Ook plexiglas is UV-werend en is licht in gewicht. Om het te bewerken volg je de instructies op zoals hierboven omschreven bij polycarbonaat. Het is wel zo dat polycarbonaat flexibeler is dan plexiglas, wat juist wat stugger en stijver is. Plexiglas kan sneller scheuren, dit is een aandachtspunt.

Om dezelfde toepassingen te bewerkstelligen als met polycarbonaat zul je moeten kiezen voor plexiglas gegoten GS, wat beter te bewerken is dan plexiglas XT.

Gerelateerde artikelen

Back to top button