Hoe kun je naamlabels uit kleding verwijderen?
Er verschillende redenen waarom je gepersonaliseerde naamlabels of professionele labels uit je kleding zou willen verwijderen:
- Je geeft kleding van een kind door aan een jonger kind.
- Je geeft kleding weg.
- Je verkoopt je kleding via bijvoorbeeld Marktplaats.
- Je hebt tweedehandskleding waar al naamlabels inzitten.
- Een professioneel label kan vaak jeuk veroorzaken
Tips voor het verwijderen van naamlabels uit kleding
Laten we nu eens kijken hoe we een gepersonaliseerd label kunnen verwijderen, afhankelijk van hoe het is bevestigd. Onthoud dat deze tips werken met naamplaatjes, maar ook met elk ander kledinglabel (waslabel, maatlabel, logo, enz.).
Naamlabels op de juiste manier verwijderen
Ten eerste, hoe verwijder je een ingenaaid label? Het beste is dan om een tornmesje te gebruiken. Dit kleine naaiaccessoire heeft een zeer fijne punt en een scherp U-vormig mes. Het glijdt subtiel tussen de stof en het label om de draad precies af te snijden. Knip vervolgens de draad rond het naamlabel los om hem te verwijderen zonder een spoor achter te laten.
Zijn er nog kleine gaatjes waar de draad gezeten heeft? Rek de vezels van het textiel gewoon in verschillende richtingen uit om ze onzichtbaar te maken.
Hoe verwijder ik een zelfklevend naamlabel?
Dan heb je nog de zelfklevende labels, heel praktisch om kinderkleding snel te labelen. Naast een gemakkelijke en snelle montage hebben zelfklevende labels ook een minder duurzame hechting. Het verwijderen ervan is daarom vrij eenvoudig.
Hoe verwijder je de lijm van de zelfklevende naamlabels kleding? Hier zijn verschillende opties om te proberen:
- Los de textiellijm op met nagellakremover of aceton. Het is dan nodig om het gebied in te laten weken, in cirkelvormige bewegingen te wrijven en te wachten tot de lijm is opgelost.
- Plak plakband op het label, druk hard en verwijder het geheel door het plakband los te trekken. Dit zal op zijn minst de hoeken van het label losmaken, waardoor het gemakkelijker wordt om de rest met een schaar eraf te knippen.
- Verweek de lijm met een strijkijzer. Knip een stuk bakpapier af, plak het op het label en zet het warme strijkijzer erop (woltemperatuur). Wacht 30 seconden en verwijder dan voorzichtig het label. Als de lijm niet volledig is opgelost, begin dan opnieuw.
Een instrijklabel verwijderen
Tot slot lees je hier hoe je een instrijklabel op een schone en nette manier verwijdert. Het idee is om de droge lijm op te lossen met warmte.
Om een instrijklabel van een kledingstuk te verwijderen, knip je een stuk bakpapier af. Het beschermt de stof tegen de intense hitte van het strijkijzer. Onthoud dat een katoenen theedoek ook werkt. Plaats het papier of de theedoek op het naamlabel en het gebied van het kledingstuk dat je gaat verwarmen.
Verwarm vervolgens je strijkijzer op hoge temperatuur (minimaal 180 °C). Zet hem op het papier of theedoek en wacht 20-30 seconden. Zodra de lijm is opgelost, kun je het instrijklabel voorzichtig verwijderen. Gebruik eventueel een pincet voor meer precisie.
Een naamlabel van andere voorwerpen verwijderen
Ten slotte wil je misschien labels van andere voorwerpen verwijderen. Boeken, schoenen, jampotten, broodtrommels, bakjes of flessen bijvoorbeeld.
Hier volgen enkele tips voor het verwijderen van labels van andere voorwerpen dan textiel:
- Verhit het met een föhn: de hitte lost alle lijm op. Deze methode is ideaal op een materiaal dat niet nat mag worden.
- Gebruik warm water om een label af te weken op een glad oppervlak dat tegen water kan. Zoals bijvoorbeeld: glazen, potten of plastic flessen.
- Breng witte azijn aan (warm werkt nog beter) om de meest hardnekkige lijmresten te verwijderen. Veel natuurlijker en minder gevaarlijk dan aceton of een chemische vlekkenverwijderaar, maar dit basisproduct is net zo effectief.
- Verwijder een label met vet (boter of olie) als de ondergrond dit verdraagt. WD-40 werkt ook, maar kan vlekken achterlaten en is minder milieuvriendelijk.
Let op, voordat je een gelabeld voorwerp in de vaatwasser doet, moet je het label verwijderen! Anders kan het tijdens de cyclus loslaten (onder invloed van warmte en vochtigheid) en de waterafvoer verstoppen.