Hoe lang kan jouw dak nog mee?
- Je vergeet het snel
- Kies voor een dakbedekking die lang meegaat
We weten allemaal dat daken, zeker platte exemplaren, niet het eeuwige leven hebben. Het materiaal dat erop gebruikt is heeft doorgaans een beperkte levensduur. Maar weet jij eigenlijk precies welk materiaal er op jouw dak gebruikt is? En weet je ook hoe lang dat er al op ligt, en wat de gemiddelde levensduur zo’n beetje is? Wanneer heb je de staat van het dak eigenlijk goed geïnspecteerd?
Je vergeet het snel
Het probleem van een dak, is dat je het snel over het hoofd ziet. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Want waar je een deur, een raam of een vloer iedere dag met eigen ogen van dichtbij ziet, en dus ook snel door zal hebben als er iets aan mankeert, is dat met een dak niet het geval. Je hebt er geen direct uitzicht op en als je het al ziet dan is het van een afstandje. Zit er een beschadiging op je dak, dan zal je dat dus niet zo snel opmerken. Zeker een plat dak valt vanaf de grond nu eenmaal simpelweg niet te bekijken en zeg eens eerlijk, wanneer ben je er voor het laatst op geklommen om het even van dichtbij te inspecteren?
Problemen met je dak merk je vaak pas op als je er binnenshuis last van krijgt. Er kan weken, maanden een scheurtje in de dakbedekking zitten zonder dat je het in de gaten hebt. Pas na een enorme plensbui zal je opmerken dat er plotseling aardig wat water door het dak naar binnen stroomt. Helaas is de schade dan vaak al veel groter dan hij had hoeven zijn. Niet alleen de dakbedekking zelf moet worden vervangen of gerepareerd, met een beetje pech is ook het dak aangetast door het vocht dat een tijdje zijn gang heeft kunnen gaan. Is er hout verwerkt in je dak, is de kans aanwezig dat dit is gaan rotten. En wat dacht je van de schade binnenshuis? Bij lekkage moet er vaak heel wat gebeuren om het plafond, de muren en de vloeren weer te herstellen, en met een beetje pech hebben ook je meubels of andere spullen schade opgelopen.
Kies voor een dakbedekking die lang meegaat
Om dit soort scenario’s te voorkomen, is het echt noodzakelijk om je dak regelmatig van dichtbij te bekijken. De kans op beschadigingen flink verkleinen, dat kan ook. Door te kiezen voor EPDM dakbedekking loop je een stuk minder risico op scheuren en afbrokkelen, zoals bijvoorbeeld bitumen wel doet. EPDM folie gaat tot wel 50 jaar mee en blijft in goede staat gedurende zijn hele levensduur. Zo nu en dan inspecteren blijft aan te raden, maar angst voor schade door vorst of zon is niet meer nodig. Dat is wel zo’n fijn idee!