Hoe leg je bestek neer?
Da’s me ook een vraag. ‘t Is maar net hoe serieus je etiquette neemt. Heb je dat behoorlijk hoog in het vaandel staan? Dan leggen we je graag uit hoe dat precies moet!
Uiteraard wil je het dan wel helemaal goed doen. Niet alleen vorken, lepels en messen moeten de juiste positie hebben, ook borden, schalen en glazen moeten hun plaats kennen. Of eigenlijk jij. Als in, jij moet weten waar die onderdelen precies moeten komen te liggen. Je kunt het zo vaak en uitgebreid met je eetgerei bespreken als je wilt, er gebeurt niks. Probeer dit daarom ook maar niet. Stel dat mensen je zo zien. Dan bellen ze gauw de mannen – en vrouwen – in de witte jassen.
Even zonder dollen; heb jij voor alle gangen, inclusief bijgerechten en desserts, het juiste servies in huis? Dan kan er eigenlijk nog maar weinig misgaan. Ga je daarom niet blind staren; houd het hoofd koel en lees de regels zoals we die hieronder voor je uiteen hebben gezet. Dan zul je zien hoe gemakkelijk het eigenlijk is om een tafel te dekken zoals het heurt!
Aantal gangen
Het eerste waar je rekening mee moet houden is het aantal gangen dat wordt geserveerd. Dit bepaalt immers hoeveel attributen je per persoon nodig zult hebben. Hoe de borden, glazen en bestek onderdelen precies geplaatst moet worden, behandelen we zo. Besef alleen wel dat je voor al die gangen genoeg ruimte moet hebben. De positie van tafelkleden en placemats kan daarom van belang zijn. Evenals het aantal deelnemende personen.
Van buiten naar binnen
En van boven naar beneden. Dat laatste is natuurlijk logisch; je gaat niet het bord waar je hoofdgerecht op geserveerd wordt plaatsen op de kom waarin je de soep giet – meestal de eerste gang. Vergeet overigens niet om op ieder bord een servet te leggen. En wanneer je dat echt in stijl wilt doen, kies je uiteraard voor eentje van stof in plaats van een wegwerpartikel. ‘t Liefst nog met zo’n mooie ring er omheen.
Bestek voor de eerste gang ligt dus helemaal buiten. Hebben meerdere courses een vork nodig? Zorg dan dat de buitenste iets hoger ligt dan die ernaast. Het dessert wordt meestal genuttigd met een vorkje en/of lepeltje. De eerste ligt onderaan en wijst naar links. De lepel erboven steekt precies de andere kant op.
Zet wijnglazen rechtsboven het bord nee. Gebruik je er per gast meerdere? positioneer ze dan diagonaal van elkaar.
Eenheid
Natuurlijk wil je dat je servies en bestek perfect bij elkaar én bij je interieur passen. Zoek je in die laatste categorie een fabrikant die lepels, vorken en messen van alle markten biedt? Dan kunnen we je Keltum van harte aanbevelen, aangezien dit bestek werkelijk bij iedere setting past.
Eet smakelijk!