Hoe plak je raamfolie?
- Raamfolie is een probaat middel tegen inkijk
- Voor je de folie aanbrengt ontvet je het raam
- Met zonwerende raamfolie bespaar je energie
Door het aanbrengen van raamfolie voorkom je dat je nog langer te maken hebt met inkijk, terwijl je aan de andere kant wel de maximale lichtinval geniet. Raamfolie is gemakkelijk bewerkbaar en is verkrijgbaar in allerlei verschillende vormen. Het aantal patronen en kleuren is ondertussen al lang niet meer te tellen. Wij van inspirationblog.nl weten precies hoe je raamfolie plakt en leggen het je graag uit.
De eerste stap is het ontvetten van het raam
Het eerste wat je moet doen is het ontvetten van het raam. Maak de binnenkant goed schoon met een ontvetter en droog daarna het raam. Daarna teken je lijnen, een boven- en een onderlijn. Dit kun je prima doen met een watervaste stift en een waterpas. Bij voorkeur doe je dat aan de buitenkant van het raam. Trek de lijn bij voorkeur op een hoogte van 1,40 meter en 1,80 meter, gerekend vanaf de grond. De volgende stap is het op maat knippen van de raamfolie. Je tekent de maten af op de folie en dan knip je de folie op maat. Je maakt de ruit aan de binnenkant nat met een plantenspuit.
Veeg de luchtbellen weg met een raamwisser of een bankpasje
Daarna ben je al toegekomen aan het aanbrengen van de raamfolie. Daarvoor bescherm je een deel van de beschermlaag op de folie. Vervolgens duw je de folie tegen de ruit. Het is verstandig vanuit de hoek te beginnen en je gaat vanaf daar langzaam verder. Door de waterfilm tussen de ruit en de raamfolie kun je de folie gemakkelijk verschuiven. Uiteraard zorg je dat de baan aan de zijkant samenvalt met de lijnen die je met de stift afgetekend hebt. Dan is het vervolgens zaak de luchtbellen te verwijderen, want die ontstaan altijd bij het aanbrengen van raamfolie. Je veegt het water en de luchtbellen weg met bijvoorbeeld een raamwisser. Je kunt het echter ook doen met bijvoorbeeld een bankpasje. Het is dan wel zaak om ervoor te zorgen dat de raamfolie niet meer verschuift. Uiteraard kun je daarna eventueel nog figuurtjes naar wens uit de folie snijden.
Denk eens aan een zonwerende raamfolie
Je kunt overigens overwegen een zonwerende raamfolie aan te brengen. Dan houdt je je warmte veel beter buiten de deur als de zon schijnt, en houd je de gestookte warmte beter in je huis. In de zomermaanden houdt je het zo tot wel 10 graden koeler in je huis en dat is echt heel fijn. Omdat je zo minder gebruik maakt van de airco, bespaar je energie en bovendien ben je zo milieuvriendelijk bezig.