Hoe werkt een weckpot?
Sterker nog, wat is het, wat kun je er precies mee en is dit systeem niet hopeloos gedateerd? Sorry, spoiler: het antwoord is nee. Zo ja, dan hadden we er niet een heel artikel over geschreven.
Wanneer het gaat om sport en spel, doe je niets liever wanneer je een beetje competitief bent ingesteld; inmaken. Je tegenstander, dus. Dat wil natuurlijk niet direct zeggen dat je hem, haar of hen letterlijk in mootjes hakt om ze in potjes te kunnen stoppen. De lugubere gedachte alleen al! Hoe kom je hier nou weer o- oh wacht, we zeggen het zelf.
Hoe dan ook. Inmaken, ja, daar waren we gebleven. Natuurlijk ziet het er, mede dankzij die romantische en nostalgische glazen potten zo ouderwets uit. Maar het systeem is heden ten dage nog steeds handig om te gebruiken.
Vroeger – vroegâh – besefte men ook al dat lang niet alle etenswaren het hele jaar door konden worden gekocht. Het moet er immers wel het seizoen voor zijn hè? Tegenwoordig hebben we handige koel-, vries- en voorraadkasten om wat dan ook te bewaren in optimale conditie. En luchtdichte potten waarin je het hele jaar door allerlei producten kunt kopen en nooit hoeft te wachten op hun bloeiperiodes. Of iets dergelijks.
Maar waarom een beproefde methode naast je neerleggen? Pak die weckpot er gewoon bij en maak jouw favoriete ingrediënten in!
Oké, we zijn overtuigd! Hoe gaat dit in z’n werk?
Nou, daar was niet veel voor nodig! Om jullie over de streep te trekken, bedoelen we wan. Voor wecken wel. Zullen we eens kijken naar wat je daarvoor in huis moet hebben?
Inhoud
Spreekt best wel voor zich, niet? Waarom een heel inmaak proces beginnen wanneer er helemaal niks in te maken valt? Dan misschien toch maar weer een tegenstander tijdens sport en spel een poepie laten ruiken.
Alle gekheid op een sto- in een potje, de inhoud kan van alles zijn. Niet alleen maar groenten en fruit, hoor! Ook vlees en vis kunnen op deze manier bewaard worden.
Conserveermiddel
Alles in een pot gooien en die luchtdicht maken is nog lang niet alles. Er moet ook een middel bij dat ervoor zorgt dat de inhoud goed blijft. enk aan azijn, suiker, zout en alcohol – met een percentage van boven de 19. Gebruik je dit niet, dan kun je toch de inhoud na verloop van tijd weggooien en is al die moeite helemaal voor niks geweest. Zonde toch?
Weckpot
Ja, zo wakker was je al wel! Maar deze glazen containers hebben ook enige voorbereiding nodig. Ze moeten eerst met een sopje grondig schoongemaakt worden en vervolgens compleet ondergedompeld worden in kokend water. Alleen zo weet je zeker dat ze volledig gesteriliseerd zijn en klaar voor gebruik. Doof het vuur en laat het water afkoelen tot je de potten er probleemloos uit kunt verwijderen. Giet deksels én potten leeg en laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek.
Vervolgens vul je ze met de inhoud die je wilt inmaken. Plus natuurlijk een bijpassend conserveringsmiddel zoals hierboven beschreven. Wees er wel zeker van dat je de goeie gebruikt! Pas eventueel een trechter toe om de inhoud over te gieten.
Schone handen? Mooi! Plaats dan nu het deksel door te draaien of vast te klikken met behulp van de rubberen rand.
Zet de potten opnieuw onder water in een pan – tot zo’n ¾ – maar zorg wel dat de onderkant geen contact maakt met de bodem van de pan. Bijvoorbeeld door middel van een doek of een rooster.
Hoelang je weckpot op deze manier op het vuur moet staan is afhankelijk van de inhoud. Ga dit dan ook goed na!
Zie? Zo gemakkelijk is inmaken nou!