Hosting voor je website, waar moet ik op letten?
Wanneer je een website ontwikkeld voor je bedrijf of als hobby dan moet deze ook 24/7 online bereikbaar zijn voor de rest van de wereld. Tenminste dat lijkt ons wel de bedoeling😉. Om dit te realiseren heb je een server nodig die 24/7 online is en waar jij je website op kunt plaatsen. Er zijn tal van hosting providers die website hosting aanbieden maar waar moet je nu op letten wanneer je hosting voor je website gaat aanschaffen. Wij helpen je met een paar simpele stappen op weg.
Hoeveel schijfruimte heb je nodig?
Als je op zoek bent naar website hosting en je bezoekt de website van verschillende hosting providers dan zie je in de prijstabellen vaak als eerste de schijfruimte/opslag. Dit is de capaciteit aan schijfruimte die voor jouw beschikbaar is. De schijfruimte wordt gebruikt voor het opslaan van je website bestanden, je database en al je website bestanden. Gebruik je veel afbeeldingen en heb je een grote website dan is het verstandig om een hosting pakket te kiezen met voldoende schijfruimte. Wij snappen dat het lastig kan zijn om dit op voorhand te bepalen maar geen zorgen, je kunt je pakket en dus ook je schijfruimte vaak gemakkelijk upgraden naar een grote pakket.
Dataverkeer, wat is het en hoeveel heb ik nodig?
Elke bezoeker die je website benaderd moet jouw website bestanden, database en content inladen in zijn of haar browser. Het opvragen van deze bestanden kost een x-aantal MB’s en die noemen we dataverkeer. De data die heen en weer verzonden wordt tussen jouw hosting en de bezoekers.
Heb of verwacht je dus veel bezoekers op je website dan is het raadzaam om voldoende dataverkeer te nemen. Je kunt dit een soort van uitrekenen maar helemaal 100% zeker weet je het natuurlijk nooit. We zullen een voorbeeld geven hoe je dit uit kunt rekenen. Het eerst wat je moet doen is het volgende:
- Maak een schatting van hoe groot een gemiddelde pagina van je website is
- Maak een schatting hoeveel pagina’s een gemiddelde bezoeker bekijkt op je website
- Maak een schatting van het aantal bezoekers wat je hebt per maand.
Als je deze data hebt dan kun je het als volgt berekenen:
Voorbeeld
We gaan uit van een gemiddelde pagina grootte van 200KB, een bezoeker bekijkt gemiddeld 5 pagina’s en het aantal bezoekers wat we per maand verwachten is 2500. Je kunt dan de volgende rekensom toepassen:
200 x 5 x 2500 = 2500000KB per maand aan dataverkeer
1024KB = 1MB
1024MB = 1GB
Je komt dan ongeveer op 2500MB uit wat gelijk is aan 2.5GB aan dataverkeer per maand.
Ook voor dataverkeer geldt weer dat als je te kort komt en dit aangeeft bij de hosting provider in kwestie je het pakket wat je hebt gemakkelijk uit kunt breiden in de meeste gevallen.
Hoeveel databases mag en kan ik aanmaken
Een database is waar alle data van je website wordt opgeslagen en kan worden opgeroepen. Afhankelijk van het soort website dat je wil gaan hosting is het goed om te kijken hoeveel databases je eventueel nodig zal gaan hebben. Gebruik je bijvoorbeeld WordPress dan is 1 database vaak al voldoende en dan hoef je hier niet echt op te letten.
Worden er back-ups gemaakt van mijn website?
Het kan gebeuren dat je een keer een fout maakt en je website onverhoopt “kapot” gaat. Dan is het wel zo fijn als er een back-up is die teruggezet kan worden. Niet alle hosting providers bieden dit standaard aan dus het is goed om hier op te letten wanneer dit belangrijk is voor je.
Welke webserver gebruikt de hosting provider?
Dit is wellicht een beetje te technisch dus we zullen dit kort houden. Mocht je wel meer willen weten dan kun je het artikel “Litespeed vs Nginx vs Apache” op Hostingvergelijker.nl verder lezen.
De webserver is erg belangrijk voor de laadtijden van je website. Is het dus van belang dat je website razendsnelle laadtijden heeft dan is het raadzaam om je iets meer te verdiepen over welke webservers er zijn en het snelst is. We kunnen al verklappen de Litespeed tegenwoordig wel met kop en schouders boven de rest uitsteekt als het gaat om performance.
Conclusie als je hosting voor je website gaat kiezen
Er zijn tal van hele technische zaken waar je rekening mee kunt houden als je op zoek gaat naar hosting voor je website. Bovenstaande stappen kunnen al bijdragen aan een goede keuze en als je dit in kaart brengt voor jezelf dan weten we zeker dat je een goede hosting zult kiezen voor je website.