In deze producten zit veel vitamine B12
- De bekendste uit het vitamine B-complex
- Vitamine wordt niet in lichaam aangemaakt
- Alleen uit dierlijke producten
Vitamine B12 is op veel verschillende plekken in het lichaam actief. Het is daarom goed om sterk te letten op je vitamine B12-gehalte. De vitamine heeft echter een moeilijkheidsgraad, dus niet voor iedereen is dit één-twee-drie gebeurd. Toch aan je hoeveelheid vitamine B12 werken? Lees dan snel verder!
Wat is vitamine B12?
Vitamine B12 is het bekendste lid van het zogenoemde vitamine B-complex. Vitamine B12 oefent op meerdere vlakken invloed uit op het menselijke lichaam en de gemoedstoestand. Zo is vitamine B12 voor een groot deel belangrijk voor de energiehuishouding van het lichaam en levert vitamine B12 een strijd tegen vermoeidheid. Maar dat is nog niet alles, want het versterkt ook de menselijke gemoedstoestand, helpt een handje bij geheugen- en concentratieproblemen en draagt bij aan de weerstand. Dit komt door de essentiële rol die vitamine B12 speelt bij de productie van rode bloedcellen. Deze specifieke bloedcellen vervoeren het zuurstof in ons lichaam.
Waar zit B12 in?
Genoeg vitamine B12 is dus erg belangrijk. De vitamine heeft alleen de moeilijkheid dat het lichaam vitamine B niet zelf aanmaakt. We halen dit enkel uit voedingsproducten. In veel gevallen is dat geen probleem, maar bij vitamine B12 is het nog een beetje lastiger. Waar veel vitamine B ook in granen en noten zit, kunnen we vitamine B12 vrijwel enkel uit dierlijke producten halen. Zo zit het vooral in vlees en vleeswaren voor op brood, melk en andere melkproducten en eieren.
Weten hoe je eieren bereidt?
Lees dan hier alles over Scrambled eggs!
Vega’s opgelet
Vegetariërs en vooral veganisten moeten dus extra opletten op hun vitamine B12-gehalte, want die eten dergelijke producten niet. Nu zit vitamine B12 overigens ook in groenten, maar dan enkel in hele kleine hoeveelheden en in ontzettend specifieke groenten zoals zeewier en algen. Hierbij geldt ook nog eens dat een groot deel hiervan een variant is die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt. Veganisten en vegetariërs moeten daarom volgens huisartsen in veel gevallen vitamines kopen en dan in het bijzonder vitamine B12 supplementen.
Vitamine B12-tekort herkennen
Aangezien we al aanstripten waar vitamine B12 allemaal invloed op heeft, snap je waarschijnlijk ook gelijk waar een tekort voor kan zorgen. Voor de zekerheid benadrukken we dit toch even. Je merkt een vitamine B12-tekort namelijk aan onder andere:
- vermoeidheid,
- tintelingen in armen, benen, handen en/of voeten,
- geheugenverlies en/of concentratieproblemen,
- oorsuizen.
Check dus goed of jij wel genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, zeker als je er een vegetarische of veganistische levensstijl op na houdt.