Overig

Investeren in Bitcoin in 2021?

Story Highlights
  • Bitcoin en de hoogste koers ooit
  • Toenemende interesse voor de bitcoin
  • Institutionele beleggers tonen interesse in cryptogeld

De laatste tijd komt bitcoin veelvuldig in het nieuws. Met name door de gigantische prijsstijging en en dalingen. Daarnaast lees je veel commentaar van “experts” die voor- of tegenstanders zijn van deze cryptomunt. Het is een feit dat de prijskoers van bitcoin sinds het ontstaan in 2009 altijd erg veranderlijk is geweest. Deze schommelingen zijn goed te zien in de afbeelding.

Doordat de prijs zo gestegen is vergeleken met eerdere jaren vragen mensen zich terecht af of het nou nog zin heeft om in bitcoin te gaan beleggen. De prijs is nu al zo hoog dat het hoogstwaarschijnlijk niet of nauwelijks meer zal gaan stijgen. Dit is natuurlijk een terechte vraag. Toch moet je niet vergeten dat veel mensen dit ook dachten toen op 17 december 2014 de prijs iets onder de 16.000 (15.979,70) euro was. De daling die daarop volgde was gigantisch en veel mensen dachten dat bitcoin nooit meer boven de 16.000 euro zou komen. Daarnaast zakte de prijs in 2019 naar ongeveer 3000 euro. Sinds december 2018 is de prijs van bitcoin in minder dan een jaar gedaald met 13.000 euro. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen dachten dat het over was met bitcoin en de overige cryptovaluta van de cryptomarkt. De cryptomarktbubbel was duidelijk gebarsten. 

Toch bleek deze prognose niet te kloppen. Feit is dat de bitcoin-prijs in 2021 zijn hoogte prijs tot nu toe heeft behaald van maar liefst 48.000 euro. Alhoewel de prijs momenteel rond de 40.000 euro ligt is dit een behoorlijke stijging ten opzichte van de periode 2018-2020. Kun je nagaan als je bitcoins had kunnen kopen, of een kleine investering had gedaan, tegen een bitcoin-prijs van tussen de 3000-8000 euro. Toch is dit achteraf natuurlijk makkelijk te zeggen.

Het is met name de zogeheten volatiliteit, de grote bewegelijkheid van de markt, van de cryptomarkt die het investeren in cryptovaluta zo risicovol maakt. Veel mensen die verkopen hun bitcoins of andere cryptovaluta bij een flinke daling. Met als gevolg dat investeerders hun cryptomunten verkocht hebben met zware verliezen. Veelal wordt er gezegd dat deze volatiliteit een groot nadeel is van de cryptomarkt. De meer traditionele beleggers van aandelen durven dan veelal deze markt niet te betreden. Toch zie je dat steeds meer traditionele beleggers en institutionele grootmachten de cryptomarkt betreden. 

Aan de andere kant is deze volatiliteit juist gunstig. Alleen daardoor maakt het mogelijk om (veel) geld te verdienen door deze grote bewegelijkheid binnen de cryptomarkt. Deze bewegelijkheid komt omdat de totale marktkapitalisatie heel weinig is vergeleken met de aandelenmarkt. Hoe meer geld in de cryptomarkt komt dan zal ook deze markt zich meer gaan gedragen als een “normale” aandelenmarkt.

Toch is het heel lastig om op het juiste moment te kopen of te verkopen. Bij een degelijke crypto-exchange is het mogelijk om een “stop loss order” te gebruiken. Dit houdt in dat je vooraf heb ingesteld dat bij een bepaalde prijs je automatisch je cryptomunten verkoopt. Op deze wijze beperk je je verlies en doe je aan goede risicomanagement. Daardoor stel je je winst veilig. Dat het geen sinecure is moge duidelijk zijn. Vergeleken met een aandelenbeurs is de cryptomarkt 24 uur per dag en zeven dagen in de week open. Het is dus theoretisch mogelijk dat als je wakker wordt de gehele markt met 20-40% is gezakt.

Sommige investeerders maken gebruiken van geautomatiseerde handelsbots zoals Bitcoin Code. De populariteit van geautomatiseerde handelsbots neemt toe in de cryptomarkt. Deze bots maakt het mogelijk om automatisch je cryptovaluta te kopen en te verkopen. Zo hoef je dus niet je wekker te zetten om te kijken hoe het met de cryptomarkt gaat. Tegenwoordig is het ook mogelijk om in een proefperiode zo een geautomatiseerde handelsbot uit te proberen. Uiteraard zijn er goede en slechte handelsbots. Het is daarom belangrijk dat je je goed inleest en kritisch blijft. Daar kan je meer lezen over Bitcoin Code en de eventuele voordelen die zo een handelsbot je zou kunnen geven.

De toenemende interesse in bitcoin

Terugkomende op de vraag of je nog in 2021 zou moeten gaan investeren in bitcoin. Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat je alleen moet investeren met geld dat je theoretisch kan verliezen. Het is daarom niet wijs om je gehele vermogen in een project te investeren. Theoretisch is het beste om je kapitaal te verspreiden. Hiermee verminder je het risico om je gehele kapitaal in een keer te verliezen. Wel is het zo dat als de bitcoin-prijs daalt ook de andere cryptovaluta dalen. Maar dit geldt ook andersom. Bitcoin is “koning” en als deze stijgt dan gaan de overige munten ook stijgen. Bitcoin is dus de graadmeter als het gaat om de cryptomarkt.

Een van de voornaamste reden dat in 2018 de markt instortte is dat vooral particulieren en consumenten massaal bitcoin kochten. Op deze wijze schoot de prijs gigantisch omhoog. Als de kleine investeerders in paniek raken, om wat voor reden dan ook, en hun vertrouwen verliezen en hun bitcoins verkopen dan stort de gehele markt in.

Wat je nu ziet is dat steeds meer institutionele beleggers de cryptomarkt betreden. Bitcoin biedt een uitstekend alternatief dan zilver, goud en aandelen. Grote tegenstanders, zoals CEO Jamie Dimon van de Amerikaanse grootban JPMorgan Chase, hebben hun mening bijgesteld. De bank adviseert mensen om een gedeelte van hun vermogen te investeren in bitcoin.

De Amerikaanse bank Goldman Sachs heeft via hun ondersteunde betalingsbedrijf Circle de crypto exchange Poloniex gekocht voor ongeveer 336 miljoen euro. De oudste en grootste Amerikaanse bank BNY Mellon, die aan activa bezitten met een totale waarde van 35 biljoen euro, gaat ook crypto gerelateerde diensten aan hun klanten aanbieden.

Ook het bekende bedrijf Tesla heeft de cryptomarkt betreden. De CEO Elon Musk heeft in 2021 voor 1,3 miljard euro aan bitcoins gekocht. Daarnaast wil hij het mogelijk maken dat zijn auto’s gekocht kunnen worden met bitcoins.

Het bedrijf MicroStrategy, gespecialiseerd op het gebied van business intelligence, heeft in 2021 voor maar liefst 1 miljard euro aan bitcoins gekocht. Op vrijdag 5 maart in 2021 hebben ze weer bitcoins bijgekocht voor 8,4 miljoen euro. In totaal hebben zij nu voor ongeveer 4,5 miljard euro aan bitcoins gekocht.

Hoewel niemand in de toekomst kan kijken is het duidelijk dat er veel interesse in bitcoin is. Daarom is het jaar 2021 nog steeds een goede mogelijkheid om te gaan investeren in bitcoins. Natuurlijk zijn er altijd risico’s. Daarom dien je jezelf goed te verdiepen in de cryptomarkt. Je huiswerk doen en veel lezen is onontbeerlijk als je cryptovaluta’s gaat kopen. Ook moet je niet schrikken van de grote beweeglijkheid van de cryptomarkt. Een langetermijnvisie is hierbij belangrijk.   

Gerelateerde artikelen

Back to top button