Is alles wat je creëert wel van jou?
Soms duiken er verhalen op, meestal uit de VS, over forse schadeclaims omdat iemand gegevens heeft gebruikt die eigendom zijn van iemand anders. Discussies over muziek die wel erg veel lijkt op iets dat al eerder werd uitgebracht komen regelmatig voor. In sommige gevallen wordt de eiser in het gelijk gesteld. Maar veel vaker komt de rechter tot de conclusie dat er geen sprake is van schending van de auteurswet. Dit komt omdat bij muziek bijvoorbeeld lang niet altijd sprake is van het opzettelijk gebruiken van bepaalde baslijnen, gitaarmelodieën of anderszins.
Wat zijn mijn rechten als ik iets online plaats?
Het is zeker niet zo dat alles wat je op je website zet of op social media ‘van iedereen’ is. De bekende Nederlandse schrijver Kluun kreeg jaren geleden grote problemen met het blog dat hij op zijn website bijhield. Daar plaatste hij namelijk wel eens plaatjes bij van beschermde merken van bijvoorbeeld een biermerk of sportclub. Het gevolg was dat hij werd aangeklaagd wegens het schenden van het auteursrecht. Het blog werd vervolgens offline gehaald om verdere problemen te voorkomen. Foto’s, teksten en geluidsfragmenten waar auteursrecht op zit mag je nu eenmaal niet zomaar gebruiken. Zeker als je website een commercieel doel dient reageren eigenaren van het auteursrecht daar vaak vrij fel op. De te betalen schadevergoedingen zijn meestal fors.
Hoe bescherm ik mijn auteursrecht?
Wanneer je content hebt gecreëerd dat door derden wordt gebruikt dan kun je zelf controleren of dat zo is. Je kunt speciale programma’s zoals CopyScape laten zoeken of een tekst die jij hebt geschreven elders op het internet ook voorkomt. Zo ja dan kun je de eigenaar van de website waar de tekst op is gevonden hierop aanspreken. Wil deze de tekst niet verwijderen of aanpassen dan kun je een civiele rechtszaak beginnen. Je zou ook kunnen bedingen dat de bron van de tekst wordt vermeld. Daar kun je zelf eventueel voordeel van hebben.
Wie kan mij helpen bij een auteursrecht zaak?
Het is verstandig om bij een zaak die handelt over auteursrecht een advocatenkantoor in te schakelen dat hierin gespecialiseerd is. Dat geldt bijvoorbeeld voor Lawfox Advocaten. Na een intake gesprek waarin de zaak wordt beoordeeld kan de advocaat van dit kantoor je laten weten of de zaak kans heeft of niet. Het kan soms wel geruime tijd duren voordat er een uitspraak is. Dat ligt enerzijds aan de beperkte capaciteit van rechters en advocaten in combinatie met de hoge werkdruk. En soms moet het advies van deskundigen worden ingeroepen.
Hoe hoog is de schadevergoeding?
Wanneer jouw auteursrecht is geschonden dan kun je daarvoor een schadevergoeding eisen. Maar daarbij geldt wel dat Nederland geen Amerika is. Een Nederlandse rechter zal niet snel miljoenen toewijzen. Dat wil niet zeggen dat het om tientjeswerk gaat. Wanneer iemand zonder toestemming foto’s of teksten gebruikt kan diegene worden veroordeeld tot een schadevergoeding die in de honderden of duizenden euro’s kan lopen.