Is een AOV-verzekering afsluiten aan te raden?
Je denkt er waarschijnlijk niet over na als je lekker aan het werk bent, maar het kan zomaar gebeuren dat je tijdelijk of langdurig arbeidsongeschikt raakt. Dat kan het gevolg zijn van ziekte of door een ongeval. Wanneer je volledig afhankelijk bent van je eigen salaris en je moet ineens leven van je spaargeld – áls dat er al is – dan kan dat veel stress met zich meebrengen. Om die reden is de AOV-verzekering in het leven geroepen. Hiermee kun je terugvallen op een uitkering zodra je iets gebeurt. Maandelijks ontvang je dan een bepaald bedrag vanuit de verzekering in plaats van dat er geen eurocent meer binnenkomt.
Zo bepaal je of je een AOV nodig hebt
Het kan zijn dat je nadenkt over het aanvragen van de AOV, maar je niet zeker weet of dat nou eigenlijk wel nodig is. Kies je voor een verzekeraar als Univé, dan kom je daar via de online-keuzehulp eenvoudig achter. Hiermee geef je allereerst aan wat voor type werk je uitvoert, namelijk licht of zwaar werk. Onder licht werk worden bijvoorbeeld administratieve taken verstaan, die je eenvoudig achter je bureau kunt uitvoeren. Ben je een stratenmaker, timmerman of loonwerker, dan heb je een beroep dat valt onder zwaar fysiek werk. Je maakt een keuze uit beide opties om door te gaan naar andere gevraagde informatie die nodig is om antwoord te geven op de bovengenoemde vraag.
Nadenken over deze belangrijke vragen
De verzekeraar vraag je ook om over andere zaken na te denken, zoals of het bedrijf volledig afhankelijk is van jou of dat je het werk eventueel kunt overdragen aan een werknemer of collega. Soms is het wel mogelijk om een vervanger te regelen, maar ben je daar (te) veel geld aan kwijt. In een ander geval kan het zijn dat je bedrijf slechts tijdelijk door kan draaien zodra jij uitvalt door arbeidsongeschiktheid. Valt het bedrijf volledig om zodra jij arbeidsongeschikt raakt, ook indien er vervanging geregeld kan worden, dan kun je ook dat aangeven bij deze vraag. Ook wil de verzekeraar graag van je weten wat er gebeurt met je inkomen zodra jij wegvalt. Komt er dan helemaal niets meer binnen en is jouw gezin volledig afhankelijk van jouw inkomen? Staat er te veel op het spel, dan is een AOV afsluiten waarschijnlijk geen gek idee.
Is een AOV verplicht in Nederland?
Een veel gestelde vraag is of de AOV verplicht is. Dat is het op het moment nog niet, maar deze verplichting zit er wel aan te komen. Elke zzp’er of ondernemer moet namelijk vanaf 2027 een AOV-verzekering hebben. Dit is onder andere gedaan omdat veel ondernemers niets voor zichzelf geregeld hebben als ze uitvallen en ook niet over voldoende spaargeld beschikken om dit op te vangen. Er zitten wel een paar haken en ogen aan de verplichte AOV. Zo kan er sprake zijn van een bepaalde wachttijd. Dat betekent dat je pas, mocht je door ziekte of een ongeval niet meer kunnen werken, je een jaar moet wachten voordat je een uitkering ontvangt.