Is internet via glasvezel of kabel wel nodig voor mij?
- Internet via DSL
- 20 à 30 Mbps: voldoende of toch niet?
- Kabelinternet
- Glasvezel internet
Ben jij op zoek naar een nieuw internetabonnement voor jouw woning? Dan is het mogelijk dat je in je online zoektocht ook abonnementen voor glasvezel internet vergelijken kunt. Misschien schat je dat in als overbodige luxe, omdat wel eens gezegd wordt dat je met een downloadsnelheid van 20 à 30 Mbps op een DSL-internetverbinding het ook af kunt. Maar is dat ook zo?
Internet via DSL
DSL-internet zou niet worden aangeboden als er geen markt voor was. Dit type internetverbinding loopt via de telefoonlijn kan enkel lagere downloadsnelheden aanbieden dan bij kabelinternet of glasvezel. Ook is het zo dat de afstand van je woning tot de wijkcentrale bepalend is voor welke snelheden er nog mogelijk zijn via DSL op jouw adres en hoe stabiel je internetverbinding zal zijn. Een snelheid van 20 à 30 Mbps is doorgaans voor iedereen wel haalbaar. Van deze snelheid zegt men wel dat het voor normaal gebruik van een internetverbinding voldoende is. Daar zetten we in de volgende alinea een aantal kanttekeningen bij.
20 à 30 Mbps: voldoende of toch niet?
Voor een eenpersoonshuishouden waar op één apparaat tegelijkertijd intensief gebruik gemaakt wordt van de internetverbinding, bijvoorbeeld om naar Netflix of een andere streamingsdienst te kijken, kan 30 Mbps voldoende blijken te zijn. Maar als er sprake is van meerdere mensen die tegelijkertijd iets anders willen kunnen doen op dezelfde internetverbinding of je wilt online gamen, dan ga je al snel merken dat 30 Mbps niet voldoende is. Dan sta je voor de keuze om de verdere mogelijkheden wat betreft DSL-internet op jouw adres te verkennen, of over te stappen op een ander soort internetverbinding die wel voldoende capaciteit biedt om met meerdere mensen tegelijkertijd de internetverbinding intensief te gebruiken.
Kabelinternet
De traditionele stap omhoog vanaf DSL-internet is internet via de televisiekabel. Dit is een stabielere verbinding waarbij hogere snelheden mogelijk zijn dan bij DSL het geval is. Er kleeft echter één nadeel aan kabelinternet, en dat is dat je verplicht een televisieabonnement erbij moet afnemen. De kabelbeheerders hebben een monopolie in hun eigen regio, waardoor deze verplichting gesteld kan worden en de prijzen relatief hoog zijn. Maar als je wel gewoon naar lineaire televisie, dus op de ouderwetse manier met kanalen en een programmering, wilt blijven kijken, hoeft een verplicht televisieabonnement natuurlijk helemaal geen bezwaar te zijn.
Glasvezel internet
Wil je wel snel en stabiel internet, maar niet per se een televisieabonnement? Dan is er nog de optie van internet via glasvezel. Niet iedereen kan hier al gebruik van maken, omdat het netwerk nog uitgerold wordt. Met een online postcode check kun je achterhalen of het bij jou al mogelijk is. Naast het niet verplicht hoeven af te nemen van een televisieabonnement, kent glasvezelinternet nog een aantal andere voordelen. Zo zijn er nog veel hogere downloadsnelheden mogelijk dan bij kabelinternet. Wat uniek is voor internet via glasvezel, is dat de uploadsnelheid (het verzenden van data dus) even snel gaat als het binnenhalen van data (de downloadsnelheid). Dat is bij de andere typen internetverbinding niet het geval.
Of internet via glasvezel of kabel wel nodig is voor jou, hangt dus af van hoe intensief de internetverbinding bij jou thuis wordt gebruikt. Schat je het te laag in, dan kan goedkoop duurkoop blijken te zijn.