Kopen of huren: wat past bij mijn situatie?
- Sterk afhankelijk van een groot aantal persoonlijke omstandigheden
- Hypotheekrenteaftrek of huurtoeslag?
- Huurwoning mag niet zomaar verbouwd of veranderd worden
Of kopen of het huren van een woning voor jou het meest interessant is, is sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. We geven je hier een beeld van de voor- en nadelen van het huren en kopen van een huis. Vervolgens kun jij kijken wat nou het best bij jouw situatie past.
Kies je voor hypotheekrenteaftrek of de huurtoeslag?
Koop je een huis, dan krijg je flink wat terugkerende kosten voor de kiezen. Denk maar eens aan het aflossen van een hypotheek, de verplichte verzekeringen en belastingen en de onderhoudskosten. Koop je een huis dan is het mogelijk de rente van het inkomen af te trekken. Zo ontstaat een lager belastbaar inkomen en betaal je dus uiteindelijk minder belasting. Huur je een huis, dan hoef je niet zelf het onderhoud te plegen aan je huis. Bovendien kun je tegemoet gekomen worden in de huurkosten middels een maandelijkse huurtoeslag, iets dat afhankelijk is van de hoogte van het inkomen. Bij het kopen van een huis heb je bovendien nogal wat eenmalige kosten. Denk maar aan overdrachtsbelasting, notariskosten, de kosten voor een bouwkundige keuring en het laten taxeren van de woning,
Gemakkelijker verhuizen
Een appartement huren in Den Bosch betekent dat je gemakkelijker kunt verhuizen. Je zegt immers gemakkelijk je huur op, doorgaans iets wat je drie maanden van te voren doet. Aan een koopwoning zit je langer vast. Bij de keuze die je maakt moet je dus niet over een nacht huis gaan. Check of er voldoende voorzieningen in de buurt zijn. Denk daarbij ook aan scholen voor de kinderen. Koop je een huis, dan is het wel helemaal jouw huis en kun je al je creativiteit aanwenden om er iets persoonlijks van te maken.
Niet zomaar verbouwen
Een appartement huren betekent dat je niet zomaar mag verbouwen of iets mag veranderen aan de binnenkant van de woning. Daar moet je toestemming van de verhuurder voor hebben. Als nadrukkelijk sprake is van een verbetering dan kan de verhuurder eventueel toestemming geven voor de aanpassing aan de woning. Dat is echter geen zekerheidje. Bovendien kan de regel gelden dat als je het huis verlaat, je de oude situatie moet herstellen. Je levert het huis dus op zoals de woning was toen je er in ging wonen. Koop je een huis dan kun je te maken krijgen met renteschommelingen. Huur je een huis, dan heb je alleen te maken met de jaarlijkse en vaak geringe huurverhoging.