Huis

Maak je huis energiezuinig met een hypotheek!

Story Highlights
  • Nederland wil serieus verduurzamen
  • Financier energiebesparende maatregelen net de hypotheek
  • Verdien de investering terug door de lagere energienota

Je huis verduurzamen? Mooi allemaal hoor en een loffelijk streven, maar wat kost dat dan allemaal wel niet? En hoe bekostig je dit dan? De vraag wordt meer en meer gesteld nu ons land echt serieus werk lijkt te maken van de verduurzaming. Wat veel mensen niet goed weten is dat je met je hypotheek prima een deel van de energiebesparende maatregelen kunt financieren.

Mogelijkheden om energiebesparende maatregelen met de hypotheek te financieren

 In ons land is het al lang niet meer standaard om een nieuwbouwhuis op het gasnet aan te sluiten. Dat gebeurt alleen als het niet anders kan, bijvoorbeeld vanwege te hoge kosten voor een warmtepomp. Het kabinet wil echter mee en wil ook de bestaande huizen in ons land verduurzamen. Dat kan prima, want de opties zijn talrijk tegenwoordig. Omdat ook het kabinet onderkent dat mensen niet zomaar geld op de plank hebben liggen om energiebesparende maatregelen door te voeren, zijn bijvoorbeeld de opties om dit met de hypotheek te financieren sterk verruimd.

De investering verdient zich terug door een fors lagere energierekening

Het is de moeite waard om te investeren in energiebesparende maatregelen. Natuurlijk kost het je eerst geld, door de fors lagere energierekening verdien je dat al snel weer terug. Het is prettig dat je de energiebesparende maatregelen met de hypotheek kunt financieren. Vanwege de lage stand van de hypotheekrente is dat een interessante optie. Er zijn in dat kader verschillende mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld de overwaarde van de woning gebruiken voor de verduurzaming. Je zet dan de overwaarde in om je huis duurzamer te maken. Verhoog je hypotheek of sluit een nieuwe groene hypotheek af naast de al lopende hypotheek.

Neem een hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen

Een andere optie is een hogere hypotheek voor energiebesparende maatregelen te nemen. Het is in ons land vanaf 2018 niet meer mogelijk meer geld te lenen dan de woningwaarde. Voor energiebesparende maatregelen wordt echter een uitzondering gemaakt. De maximaal af te sluiten hypotheek is voor energiebesparende maatregelen op te rekken tot maximaal 106 procent. Voor energiezuinig leven kun je dus meer hypotheek krijgen.

Tussen de 9.000 en 25.000 euro extra hypotheek

Meer geld lenen voor een duurzaam huis is toch al aan de orde van de dag. Heb je een woning met A++ energielabel of hoger dan mag je 9.000 euro bij je maximale hypotheek optellen. Koop je een zogenaamde ‘nul op de meter’ woning, dan mag je zelfs tot maximaal 25.000 euro over de maximale hypotheek lenen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button