HealthOverig

Mijn vriend is verslaafd, wat nu?

Je hebt ontdekt dat je vriend verslaafd is geraakt. Maar elke keer als je je zorgen over de verslaving uit, eindigt het in ruzie. Het is moeilijk om invloed uit te oefenen op het gedrag van een verslaafde, hoe graag je het ook wilt. Wat nu? Hoe ga je om met de verslaving van een dierbare, en hoe kun je hulp bieden zonder nog verder van elkaar verwijdert te raken? 

Waarom raakt iemand verslaafd? 

Drugs, alcohol, seks, gokken, roken. De wereld zit vol verleiding en mensen kunnen aan allerlei dingen verslaafd raken. 

Je vriend is niet per se verslaafd geraakt omdat het product zo geweldig is (hoewel dat wel het begin kan zijn van een verslaving), maar een verslaving heeft ook te maken met dat waar het product tegen ‘helpt’. Er is vaak sprake van achterliggende motieven voor het gebruik van verslavende middelen. Misschien heeft je vriend financiële problemen, of gaat het op zijn werk niet goed en heeft hij last van stress. 

Je vriend kan ook verslaafd zijn geraakt omdat het gebruik van het product een gewoonte is geworden. Vaak is het een combinatie van meerdere van de voorgenoemde factoren die ervoor zorgen dat iemand verslaafd raakt. 

Hoe kun je verslaving herkennen? 

Verslaafden kunnen hun verslaving vaak best goed verborgen houden. Het zijn soms hele kleine dingen waar je op moet letten om te zien of er sprake is van een verslaving. We zetten wat belangrijke signalen op een rij:

Je vriend…

…gedraagt zich anders dan anders

…presteert minder op school of op het werk

…heeft concentratieproblemen

…vertoont afstandelijk gedrag of is prikkelbaar

…gedraagt zich onverschillig

…eet anders dan normaal

…wil nooit meer wat leuks doen

…komt in problemen met justitie

Per soort verslaving zijn er nog andere zaken die op kunnen vallen. Zo kan iemand met een alcoholverslaving flink zijn best doen om de alcoholgeur te maskeren door vaak zijn tanden te poetsen of mintsnoepjes te eten. Een seksverslaafde zal zijn telefoon overal en altijd bij zich hebben en een gokverslaafde blijft bijvoorbeeld vaak tot heel laat op. 

Hoe kun je een verslaafde helpen? 

Het is voor een verslaafde moeilijk om te stoppen en dat is voor iemand die er dichtbij staat soms moeilijk te verkroppen. Het liefst zou je jouw vriend bij beide schouders pakken en hard heen en weer rammelen om de verslaving eruit te schudden. Maar dat werkt helaas niet. Het beste wat je kunt doen om je verslaafde vriend te helpen is verslavingszorg inschakelen. Dat wordt gewoon uit de basis zorgverzekering vergoed. 

Behandeling bij verslaving

Een verslaving kan op verschillende manieren behandeld worden. Er zijn de 12 stappen, ambulante behandeling, detox of een familieprogramma. Maar ook opname in een afkickkliniek is mogelijk. 

Het is belangrijk om hulp te zoeken, want behalve je vriend heeft ook zijn omgeving te maken met de consequenties van de verslaving. Ook jij hebt waarschijnlijk flink last van de verslaving van je vriend. Professionele zorgverleners, die je bijvoorbeeld kunt vinden bij Connection SGGZ, kunnen je vriend op adequate wijze helpen en jou tips geven over hoe je het beste kunt handelen. 

Door professionele hulp in te schakelen zet je een eerste stap in de weg naar genezing van je vriend. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is een formulier invullen op de website van connection SGGZ. Dat kost je een minuut, maar kan een heel nieuw leven opleveren.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button