Auto

Openbare laadpalen voor beginners: wat heb je nodig? 

Heb je na lang twijfelen de knoop doorgehakt en een elektrische auto gekocht? Dan zal dit in het begin best wel een beetje wennen zijn. Het is niet voor niets dat elektrisch rijden steeds populairder wordt in ons land. In Nederland behoren we tot de absolute koplopers als het gaat om voorzieningen voor elektrische voertuigen. Bovendien heeft het kabinet ambitieuze plannen om uiteindelijk enkel nog uitstootvrije auto’s te produceren. Dit zal vanaf 2030 een verplichting zijn. Dit betekent dus ook dat veel mensen uiteindelijk aan een elektrische auto moeten gaan geloven. Maar hoe gaat dit in zijn werk? 

We hoeven niet te vertellen dat het opladen van een auto heel anders is dan ‘gewoon’ even tanken. Het duurt langer. Bovendien ligt de actieradius (hoe ver de auto kan rijden op een volle accu) meestal lager dan bij een gewone brandstofauto. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je deze op kunt laden, hoe dit zo min mogelijk tijd in beslag kan nemen en wat je precies nodig hebt. Je zult merken dat hoe langer je elektrisch rijdt, hoe makkelijker je hierin zal worden. In dit artikel helpen we je alvast een beetje op weg. 

Hoe laad je een auto op? 

Voor het opladen van de auto is het natuurlijk belangrijk om over een oplaadpunt te beschikken. Er zijn tal van openbare laadpalen beschikbaar. We zijn niet voor niets het meest ontwikkelde land binnen Europa op het gebied van elektrische voertuigen. Bovendien zijn er nog altijd plannen om dit aantal in ons land razendsnel te laten toenemen. Zeker voor 2030. 

Om erachter te komen waar er laadpalen bij jou in de buurt beschikbaar zijn, raden we aan om een laadpaal app te downloaden. Dit zijn apps waarop je binnen één oogopslag kunt zien waar er laadpalen in de buurt zijn, of deze momenteel al in gebruik zijn en wat de bijbehorende tarieven zeggen. Waardevolle informatie als je een elektrische auto hebt dus. 

Laadpas 

Om te kunnen opladen heb je meestal een Nederlandse laadpas nodig. Hierop staan al jouw gegevens. De laadpaal leest dit uit, zodat hij ook weet waar de factuur heen gestuurd mag worden. Dit is dus een eenvoudige manier om je aan de paal te identificeren en weer snel op pad te kunnen. Reis je naar het buitenland? Dan werkt je Nederlandse laadpas meestal niet. Gelukkig zijn er op veel plekken ook andere betaalmethoden mogelijk. Hier vindt steeds meer uitbreiding van plaats.

Laad bij stilstand 

Het is eigenlijk een kwestie van jezelf aanleren om je auto op te laden zodra deze stilstaat. Bijvoorbeeld wanneer je thuiskomt en de auto niet meer gebruikt gaat worden tot de volgende ochtend. Dan ben je natuurlijk prima in staat om deze aan een langzame lader te hangen. Eventueel zou je (indien je over een eigen carport beschikt) ook zelf een laadpunt kunnen installeren. Zo ga je altijd met een volle accu de weg op.

Gerelateerde artikelen

Back to top button