Overig

Tips voor het samenstellen van jouw fotoboek

Heb je mooie herinneringen gemaakt het afgelopen jaar? Deze mooie momenten heb je vast en zeker vastgelegd met een telefoon of fotocamera. Met de foto’s kun je terugblikken op vakanties, uitjes of verjaardagen. Maar hoe kun je al deze prachtige foto’s het best bewaren? Je wilt ze natuurlijk niet kwijt raken. Een fotoboek maken is de ideale manier om al je foto’s een mooi plekje te geven. Een fotoboek samenstellen lijkt een hele opgave, maar met de volgende tips valt het hartstikke mee!

1. Maak een selectie van de foto’s

Je telefoon of camera zal vast vol zitten met foto’s. Voordat je begint met het samenstellen van een fotoboek is het handig om eerst te kijken welke foto’s je wilt gebruiken voor het fotoboek. Let ook op of de foto’s scherp genoeg zijn, zodat de fotokwaliteit niet tegenvalt als het fotoboek wordt gedrukt. Gebruik alleen de beste foto’s. Onscherpe en donkere foto’s komen er namelijk niet mooi uit te zien.

2. Bepaal de stijl

Wil je een kleurrijk fotoboek of juist zwart-wit? Hier kun je je foto’s op selecteren. Het kan ook zijn dat je een strak, minimalistisch boek wilt maken. Als je een speels fotoboek wilt maken kun je witruimte overlaten tussen de foto’s. Zo heb je ruimte om teksten te schrijven of stickers te plakken. Ben je naar een concert van je favoriete artiest geweest? Dan kun je bijvoorbeeld ook het concertkaartje als aandenken erin plakken. Als je een rondreis hebt gemaakt is het heel leuk om bijvoorbeeld een kaartje toe te voegen.

Als je een stijl hebt gekozen voor je fotoboek kun je ook al je foto’s op dezelfde manier bewerken. Zo zorg je ervoor dat het een geheel wordt. 

3. Verzamel foto’s op onderwerpen

Heb je van een gebeurtenis veel foto’s gemaakt? Verzamel deze dan bij elkaar. Voordat je begint met het verdelen van de foto’s op de pagina’s is het slim om na te denken over het verhaal dat je wilt vertellen. Dit heet storytelling en op deze manier kun je je foto’s mooi bundelen in verhalen. Zo kun je ervoor kiezen om de herinnering op chronologische volgorde in te delen. Je kunt ook in thema’s werken. Verzamel bijvoorbeeld de stedentrips bij elkaar en uitjes met vriendinnen apart. 

Tips voor het samenstellen van jouw fotoboek

4. Grote en kleine foto’s

Je hebt een selectie gemaakt voor de foto’s die een mooie plek krijgen in het fotoboek. Een belangrijke tip die echt niet mag ontbreken is; plak niet te veel kleine foto’s op een pagina. Wanneer je een pagina bedrukt met heel veel minifoto’s kan dit er heel druk uit zien. Je kunt je dus wel voorstellen wanneer je dit voor het hele foto boek doet, het fotoboek erg onrustig oogt. De kunst is dus om niet te veel te overdrijven. Dit geldt ook voor teksten, stickers en kaders. Tekst kan een foto of herinnering verduidelijken. Weet jij nog hoe dat leuke strandtentje heet? Of in welk land of stadje de foto is gemaakt? Dit zijn natuurlijk leuke teksten om erbij te schrijven, maar overdrijf niet! Een toelichting is fijn, maar een lap tekst is niet aantrekkelijk.

5. Neem de tijd

De laatste tip en misschien ook wel de belangrijkste; neem de tijd bij het maken van een fotoboek. Het kost natuurlijk al veel tijd, maar je wilt natuurlijk geen spijt hebben na het drukken van je fotoboek. Blader een aantal keren door je fotoboek en check op mogelijke spellingsfouten. Dit zou natuurlijk zonde zijn. Misschien merk je toch op dat je nog foto’s mist of het beter anders kunt indelen. Wanneer je tevreden bent kun je het fotoboek bestellen. Van een fotoboek kun je nog jaren genieten!

Gerelateerde artikelen

Back to top button