Huis

Vloerbedekking verwijderen: zo pak je de klus goed aan

Het verwijderen van vloerbedekking kan best een uitdagende klus zijn. Toch ontkom je er niet aan als je het wilt vervangen voor nieuw tapijt of als je de overstap gaat maken naar laminaat of modern PVC. Wat de reden voor het verwijderen tapijt ook is, goed advies is vast meer dan welkom. In dit artikel lees je een aantal tips om vloerbedekking zo efficiënt mogelijk te verwijderen, zodat de vloer helemaal klaar is voor een nieuwe look.

1. Tref de juiste voorbereidingen

Voordat je begint met het verwijderen van het tapijt, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Het is bijvoorbeeld een goed idee om beschermende kleding, handschoenen en een mondkapje te dragen. Zo bescherm je jezelf tegen vuil en vrijkomende stoffen tijdens het verwijderen. Haal daarnaast het juiste gereedschap in huis om de klus uit te voeren. Een scherp mes, plamuurmes en vloerlijmverwijderaar mag bijvoorbeeld niet ontbreken. Onthoud dat het verwijderen van vloerbedekking een zware en tijdrovende taak kan zijn, vooral als het gaat om grote oppervlakken. Als je twijfelt over jouw vaardigheden of liever snel klaar bent, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een specialist beschikt over de juiste apparatuur en expertise om de klus snel en efficiënt te klaren. Hierdoor bespaar je veel tijd, energie en risico op beschadigingen aan de ondervloer. Bezoek site van WF Vloerbewerking om meer te lezen over het vakkundig laten verwijderen van je vloer.

2. Snijd de vloerbedekking in stroken

De makkelijkste manier om vloerbedekking te verwijderen is door het in stroken te snijden. Begin in de hoek van de kamer en snijd het tapijt in lange, smalle stroken. Pas op dat je niet te diep snijdt om te voorkomen dat je de ondervloer beschadigt.

3. Werk in kleine stukjes

Nadat je de vloerbedekking in stroken hebt gesneden, kun je het voorzichtig verwijderen. Trek aan de rand om het tapijt per strook los te maken van de ondergrond. Werk langzaam en maak het stukje voor stukje los. Rol het tapijt op terwijl je bezig bent, zodat je het gemakkelijk op kunt ruimen als het helemaal los is.

4. Verwijder de ondervloer of lijmresten

Vaak blijven er nog lijmresten of resten van de ondervloer achter. Probeer dit los te schrapen met een plamuurmes of gebruik een speciale vloerlijmverwijderaar.

5. Prepareer voor nieuwe vloerbedekking

Controleer de ondervloer op schade voordat je er nieuwe vloerbedekking overheen legt. In sommige gevallen is het nodig om reparaties uit te voeren of om de ondervloer opnieuw te egaliseren. Schakel hier een professional voor in als je verzekerd wilt zijn van een goed resultaat. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button