Overig

Waarom verschillen fietsaccu’s zo van elkaar qua prijs?

Story Highlights
 • Veel verschil in fietsaccu's
 • Capaciteit speelt een rol
 • Ook kwaliteit energiecel is bepalend

Na de sterke groei van de afgelopen jaren heeft de markt voor e-bikes in Nederland een fase van volwassenheid bereikt. Nergens is het aanbod van elektrische fietsen zo divers als in Nederland en voor elke prijsklasse zijn er talloze merken, modellen en opties. Ondanks de vele technische ontwikkelingen in de markt, zijn met name in de lagere prijsklassen problemen met de fietsaccu eerder regel dan uitzondering. De prijzen voor een vervangende accu lopen sterk uiteen, maar waar zit nu het verschil in? Enkele belangrijke factoren op een rijtje:

 1. Capaciteit
  De capaciteit van een accu is grotendeels bepalend voor de actieradius (de afstand die met trapondersteuning gefietst kan worden). Een batterij met een grotere capaciteit heeft meer inhoud, wat in de praktijk betekent dat er meer energiecellen in de behuizing verwerkt zitten. Deze cellen zijn doorgaans het duurste onderdeel van de accu.

 2. Kwaliteit energiecel
  De hoeveelheid energiecellen is van invloed op de actieradius, maar de kwaliteit van de energiecellen speelt ook een belangrijke rol, met name voor de levensduur van de accu. Wanneer een accu is opgebouwd uit A-merk cellen, treedt er minder snel slijtage op en gaat deze meestal veel langer mee . Een accu met hoogwaardige cellen kan dus vaker opgeladen worden, maar is ook significant duurder dan een accu met B- of C-kwaliteit energiecellen.

 3. Intelligentie van de computer
  Sommige accu’s in het duurdere segment (met name Speed Pedelecs) beschikken over extra opties die de accu niet alleen veiliger, maar ook ‘intelligenter’ maken. Zo zijn er de laatste jaren steeds meer e-bikes op de markt gekomen die met behulp van een app uitgelezen kunnen worden via je smartphone. Ook zijn er meer computers en sensoren ingebouwd, die ervoor zorgen dat een accu ‘slimmer’ omgaat met op- en ontladen, zodat deze accu langer meegaat. Al deze techniek heeft natuurlijk een prijs.

 4. Merk
  Zeker bij een aantal A-merken zit de prijs voor een accu zeker niet alleen in de gebruikte techniek en materialen, maar betaal je ook een deel aan merkwaarde. De e-bike markt wordt steeds competitiever en merken zijn genoodzaakt zich te onderscheiden met dure marketingactiviteiten, waar uiteindelijk de klant ook voor betaalt.

Accu nieuw kopen of revisie?

Een fietsaccu heeft slechts een beperkte levensduur van gemiddeld 5 jaar. Na enkele jaren kan er vaak nog maar een fractie van de oorspronkelijke afstand gefietst worden. Tegenwoordig is het echter al lang niet meer zo dat mensen standaard voor een nieuwe fietsaccu kiezen. Zo is er in de laatste jaren een snelle ontwikkeling geweest op het gebied van refurbishing voor fietsaccu’s. Bij fietsaccu revisie worden enkel de slijtage onderdelen van de oude accu vervangen, wat vaak vele malen goedkoper is dan nieuw.

Gerelateerde artikelen

Back to top button