Wat je kunt doen als je altijd vermoeid bent

- Zorg dat je voldoende slaapt
- Laat toegevoegde suikers links liggen
- Ga wat meer bewegen
Het komt vaak voor dat mensen zich regelmatig vermoeid voelen. Naar schatting voelt een derde van de volwassen zich regelmatig slaperig of vermoeid.
Vermoeidheid kan het symptoom zijn van een (ernstig) onderliggend medisch probleem. Maar meestal is de oorzaak van vermoeidheid te vinden in leefstijlfactoren. Worden je vermoeidheidsklachten veroorzaakt door leefstijlfactoren dan is het goed nieuws dat de klachten op te lossen zijn door wat aanpassingen in je leefstijl te maken.
In dit artikel delen we een aantal (leefstijl) tips die je zullen helpen meer energie te krijgen.
Slaap voldoende
Onvoldoende slaap is één van de meest voor de hand liggende oorzaken van vermoeidheid. Maar wel eentje die vaak voorkomt.
Je lichaam is druk aan het werk terwijl jij slaapt. Zo worden in de slaap herinneringen opgeslagen en worden de hormonen gereguleerd die zorgen voor je stofwisseling en energie.
Slaap je goed dan wordt je uitgerust en weer opgeladen wakker. Is dit niet het geval dan betekend dat dat de kwaliteit of de duur van je slaap onvoldoende is.
Tegenwoordig gaan veel mensen te laat naar bed. Dit is toe te schrijven aan het entertainment waartoe we dankzij het internet en video streaming diensten 24 uur per dag toegang toe hebben. In plaats van naar bed te gaan wordt vaak gekozen om nog een aflevering van de favoriete serie te bekijken. We hebben 8 uur slaap per nacht nodig maar veel mensen denken dat ze genoeg hebben aan (veel) minder slaap. We houden ons wakker met koffie, energiedrankjes en suikerrijke voedingsmiddelen.
Een andere groep mensen zou wel meer willen slapen maar kunnen dit niet. Ze hebben last van slapeloosheid. Nu is er gelukkig veel wat je aan slapeloosheid kunt doen. Wil je hier meer over weten dan kunnen we je aanraden om dit artikel te lezen.
Pas op met toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten
Toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zijn een snelle vorm van energie. Zodra je ze eet worden ze razendsnel tot glucose afgebroken en opgenomen door het bloed, zodat het als energie kan dienen.
Het eten van teveel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten kan er echter voor zorgen dat je juist minder energie hebt. Door de snelle stijging van de bloedsuikerspiegel zal er veel insuline aangemaakt worden. Dit hormoon is nodig om de glucose uit het bloed op te kunnen nemen zodat het als brandstof gebruikt kan worden. Door de insuline zal de bloedsuikerspiegel ook weer gaan dalen. Omdat de bloedsuikerspiegel door het eten van toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten veel zal stijgen zal er veel insuline aangemaakt worden. Een grote hoeveelheid insuline zorgt voor een grote daling van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel eigenlijk te snel en te ver waardoor deze te laag wordt. Deze lage bloedsuikerspiegel zorgt voor een gevoel van erge vermoeidheid en geeft een hongergevoel. Hierdoor ga je weer eten, om weer energie te krijgen, waarna deze hele cyclus zich herhaalt.
Het is daarom beter om voedingsmiddelen te eten die langzame koolhydraten bevatten. Dit zijn complexe koolhydraten en worden langzaam afgebroken tot glucose. Ze geven langzaam hun glucose af aan het bloed waardoor je langere tijd energie hebt en energiedipjes kan voorkomen. Langzame koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals volkoren granen, groente, noten en fruit.
Ga meer bewegen
Als je moe uit je werk komt dan is sport vaak wel het laatste waar je aan denkt. Het liefst zou je onderuit op de bank gaan zitten. Toch kan je beter gaan sporten. Dit heeft verschillende voordelen voor je energieniveau. Door te gaan sporten maak je op de eerste plaats het hart en de longen sterker. Hierdoor kunnen deze meer zuurstof naar de cellen transporten waardoor je meer energie kunt vrij maken.
Door te sporten verbeter je tevens de insulinegevoeligheid. Dit betekend dat je minder insuline nodig zult hebben om glucose beter uit het bloed op te kunnen nemen. Hierdoor wordt de bloedsuikerspiegel stabieler en heb je minder schommelingen in je energieniveau.
Door te sporten vergroot je tevens de spieren, doordat deze sterker worden. Grotere spieren betekend meer spiercellen. Cellen die energie kunnen opslaan. Je kunt dit zien als het vergroten van je accu voor het opslaan van energie. Het hart en de longen die sterker worden kan je zien als het vergroten van je motor. Door te gaan sporten vergroot je dus je motor en de capaciteit van je accu.
Eet voldoende calorieën
Je lichaam heeft energie nodig en die energie zal van je voeding afkomstig moeten zijn. Het is daarom belangrijk om voldoende calorieën te eten. Eet je onvoldoende calorieën dan zal je je vaak uitgeput voelen.
Eet je weinig calorieën dan zal je stofwisseling ook trager worden. De tragere stofwisseling zal er ook voor zorgen dat je minder energie kunt vrij maken, op de momenten dat je dit wel nodig hebt.
Eet je weinig dan bestaat er ook het risico dat je onvoldoende vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen krijgt. Deze micronutriënten hebben zo hun rol in je energiestofwisseling. Het is daarom goed om zo gezond mogelijk te eten. Zo is het mineraal magnesium essentieel in de energiestofwisseling. Dit mineraal zit in noten, groeten en fruit. Vitamine B1 is onmisbaar voor de aanmaak van energie en zit in allerlei voedingsmiddelen waarvan volkoren granen, groente, zuivel, vlees en vleeswaren de belangrijkste zijn.
Een andere vitamine die belangrijk is, is vitamine B12. Deze vitamine is indirect betrokken bij je energie. Heb je onvoldoende vitamine B12 dan krijg je bloedarmoede. Bij bloedarmoede heb je onvoldoende rode bloedcellen waardoor je onvoldoende zuurstof naar de cellen kan transporteren. Hetzelfde is van toepassing op het spoorelement ijzer.
Om je ervan te verzekeren dat je lichaam alle voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft eet je het beste zo gevarieerd mogelijk, met de nadruk op onbewerkte voedingsmiddelen.