Huis

Wat zijn rouwvliegjes?

Het zijn kleine, zware vliegjes die wel wat lijken op fruitvliegjes: rouwvliegjes. Larven van de varenrouwmug zitten aan de wortels van verschillende planten. Ze boren zich een weg in de wortels en dat heeft vaak desastreuze gevolgen voor de plant die daardoor zelfs af kan sterven. Rouwvliegjes bestrijden? Gebruik dan aaltjes. Binnen 1 tot 3 weken ben je dan verlost van zowel de larven als de volwassen rouwvliegjes.

Voor je het weet is er sprake van een plaag

Het is zaak actie te ondernemen als je de aanwezigheid van rouwvliegjes ontdekt. Voor je het weet is er namelijk sprake van een heuse plaag. De volwassen rouwvlieg eet overigens erg weinig. Hun leven is alleen gericht op voortplanting. Rouwvliegjes komen met name af op vochtige omgevingen, warmte en potgrond en ze kunnen binnen en in kassen het hele jaar door voorkomen. Rouwvliegjes planten zich voortduren voort bij een temperatuur van 24 graden Celsius. Dat je rouwvliegjes in je huis hebt merk je vooral als je de planten in je huis water geeft en er vliegjes uit de potgrond komen. Rouwvliegjes bestrijden is het het advies. Je doet dit het best door het inzetten van aaltjes tegen rouwvliegjes.

Eitjes komen na twee, drie dagen al uit

Ach, het rouwvliegje. Van een volwassen rouwvliegje heb je amper last en ze richten al evenmin schade aan. Bovendien leven ze maar een paar dagen. In die paar dagen legt het vrouwtje veel eitjes, gemiddeld tussen de vijftig en de tweehonderd. Die eitjes komen vervolgens na twee, drie dagen al uit. De geelachtige eitjes zijn bijzonder klein. De eveneens kleine larven die uit de eitjes komen kunnen echter zeer grote schade aan je planten aanrichten. Ze vestigen zich in rottende plantenmaterialen, algen en schimmels in de grond. Door de vraatschade die de larven aanrichten, worden planten gevoelig voor schimmels. Ook kunnen planten te maken krijgen met groeivertraging, verwelking en zelfs afsterving, Hoe klein ze ook zijn, rouwvliegjes kunnen grote schade aanrichten. Zaak ze dus op de juiste manier te bestrijden.

Kopen van nieuwe kamerplanten

Meestal maak je kennis met rouwvliegjes op je kamerplanten. De vliegjes vliegen in je huis of gaan op de potten van de planten zitten. Soms heb je er jaren geen last van en zo ineens zijn ze terug. In dat geval kan de varenrouwmug al in de pot- of stekgrond zitten. Je kunt ze ook binnengehaald hebben door het kopen van nieuwe kamerplanten en je trekt ze eveneens aan als je de planten structureel te veel water geeft en water niet uit de potten weg kan lopen.

Giet kaneel bij de plant

Gelukkig heb je voor het bestrijden van rouwvliegjes geen chemische middelen nodig en kun je het eerst proberen met allerlei huis-tuin-en-keuken middeltjes die echter wel degelijk effect sorteren. Zo kun je gekookt water met kaneel bij de plant gieten. Je kunt er ook voor kiezen kaneel op de aarde bij de plant te strooien. Ook een laagje koffiedik, thee, tabak of gewoon zand op de potgrond van de planten kunnen al helpen. Wat ook kan helpen is een potje azijn of wijn, afgedekt met huishoudfolie met gaatjes. Rouwvliegjes komen er – als het goed is- massaal op af en zo heb je ze snel allemaal gevangen.

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Wil je rouwvliegjes bestrijden? De beste manier om rouwvliegjes aan te pakken is de inzet van aaltjes. Aaltjes zijn een soort van rondwormen die op planten parasiteren. Aaltjes beschikken over een stilet. Daarmee prikken ze de larven aan en zuigen die vervolgens leeg, zoals ze dat ook met planten kunnen doen. Uiteraard afhankelijk van de hoeveelheid larven en de aantasting zie je in een periode tussen de een en drie weken resultaat. De larven worden gedood in de potgrond. Volwassen rouwvliegjes zijn niet interessant voor aaltjes. Toch verdwijnen met de larven ook de volwassen rouwvliegjes. Behalve aaltjes kun je ook roofmijt inzetten. Roofmijt is gek op de larven van het rouwvliegje. Nog een bijzondere manier om iets aan de plaag die rouwvliegjes heet te doen is gele vangplaatjes gebruiken. De kleur geel trekt volwassen trouwvliegjes aan. Op die manier heb je in elk geval minder last van de vliegjes in je huis.

Gerelateerde artikelen

Back to top button