Huis

Welke soorten zonnepanelen zijn er precies?

Het gebruik van zonnepanelen om zelf stroom op te wekken, neemt steeds grotere vormen aan. Niet zo gek natuurlijk, want naast dat je de energierekening naar beneden brengt, ben je ook nog eens milieuvriendelijk bezig. Overweeg jij om te gaan investeren in zonnepanelen? In deze blog lees je over welke soorten zonnepanelen er allemaal zijn.

Verschillende soorten zonnepanelen

Bijna alle soorten zonnepanelen werken op een soortgelijke manier. In de panelen zijn twee lagen zonnecellen verwerkt. Tussen deze lagen in ontstaat er gelijkstroom zodra er zonlicht op het zonnepaneel schijnt. Wij gebruiken in en om het huis echter wisselstroom. Je hebt dan ook een omvormer nodig die gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom. De omvormer wordt aangesloten op de meterkast en zo kan je dus van je eigen opgewekte stroom gebruik maken. Hieronder volgt een korte uitleg over de verschillende soorten zonnepanelen.

Polykristallijn zonnepaneel

Allereerst heb je het polykristallijn zonnepaneel. Hierbij zijn de zonnecellen gemaakt van silicium. Na verhitting worden deze zonnecellen afgekoeld en in verschillende richtingen door elkaar gelegd. Hier komt dan ook de naam polykristallijn vandaan. Deze panelen worden gekenmerkt door de blauwachtige kleur die in de loop der tijd ook nog wat lichter zal worden. Niet iedereen vindt dat even mooi. Daarom wordt steeds vaker een donkere cel gebruikt. Een polykristallijn zonnepaneel brengt het meest op bij indirect zonlicht. Dit maakt het tot een interessant paneel in onze regionen. Doordat ze in grote aantallen worden geproduceerd, zijn ze vaak net wat goedkoper. Het is een goede keuze als je veel ruimte op je dak hebt.

Monokristallijn zonnepaneel

Naast het polykristallijn zonnepaneel bestaat er ook een monokristallijn zonnepaneel. Ook hierbij worden de zonnecellen van silicium gemaakt. Het afkoelingsproces vindt hierbij echter gelijkmatig plaats, waardoor de zonnecellen netjes in één richting komen te liggen. Daar komt ook de naam monokristallijn vandaan. Dit type presteert het best bij direct zonlicht. Het is een goede keuze als je niet zoveel plaats hebt maar toch een goede opbrengst wilt behalen of als je dak vol op het zuiden ligt. De panelen ogen wat fraaier door de mooie zwarte kleur maar zijn ook iets duurder.

Dunne film zonnepaneel

De derde variant is het dunne film zonnepaneel. Deze maken van een heel andere techniek gebruik dan de twee eerder genoemde varianten. Voor de productie van deze zonnepanelen zijn veel minder schaarse grondstoffen nodig en zijn daarom ook veel goedkoper.  De opbrengst is daarentegen ook lager. Hierdoor is er een groter oppervlak nodig om hetzelfde rendement te behalen. Als je die ruimte hebt, kan je wel tegen een lage prijs zonnepanelen monteren. Door het grote licht absorberende vermogen, kan je ze ook op een plat dak plaatsen.

Wanneer kies je welk zonnepaneel?

Op de vraag welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw situatie, hangt maar net af van jouw situatie en de eisen en wensen die jij eraan stelt. Zorg dat je een goede en betrouwbare leverancier vindt. Die kan je goed informeren en op basis van jouw eisen en wensen een gedegen advies geven.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button