Overig

Welke type en soorten raambekleding zijn er?

Story Highlights
  • Kies je voor elektrische raambekleding?
  • Verduisterend of juist niet?
  • Terug van nooit weggeweest: plissé gordijn

Een kamer maak je af met raambekleding. De stijl, het materiaal en de kleur spelen een belangrijke rol in het bepalen van de sfeer in de ruimte. Er zijn veel soorten raambekleding die naast een afwijkende uitstraling ook unieke plus- en minpunten hebben. Op deze pagina beschrijven we in het kort de meest populaire soorten raambekleding en de mogelijkheden van automatisering.

Doorzichtig of niet?

De twee voornaamste soorten raambekleding zijn vitrage (ook wel glasgordijnen genoemd) en overgordijnen. Steeds meer fabrikanten waaronder Somfy spreken van lichtdoorlatend, half verduisterend en verduisterend. Dit komt omdat de scheidingslijn tussen vitrage en overgordijnen niet echt meer bestaat. Vroeger hing je glasgordijnen om de inkijk te verminderen met behoud van licht, voor in de avond waren er de dikke schuifgordijnen. Tegenwoordig kun je meerdere soorten met elkaar combineren om een geheel unieke stijl te realiseren.

Je kunt bijvoorbeeld twee rolgordijnen elkaar laten overlappen, waarvan er eentje doorzichtig en de ander wat minder transparant is. Door ze over elkaar te sluiten krijg je een verduisterend effect. Je hebt dan met twee soorten raambekleding drie manieren van verduistering. Als je ook nog bedenkt dat je verticaal schuivende gordijnen deels omlaag kunt openen heb je nog meer controle over invallend licht en privacy.

Populaire soorten raambekleding

1. Schuifgordijnen

De traditionele schuifgordijnen zie je minder vaak, toch behoren ze nog steeds tot de meest verkochte gordijnen. Daarbij zal er doorgaans een enkele of dubbele plooi aanwezig zijn zodat het materiaal mooi valt. Omdat er zoveel materiaal aanwezig is kan dit een gunstig effect hebben op de akoestiek in de ruimte. Het is dan weer minder aantrekkelijk voor mensen met overgevoeligheid voor stof of een huisstofmijtallergie omdat het grote oppervlak meer stof aantrekt. Schuifgordijnen worden doorgaans gebruikt in combinatie met vitrage.

2. Rolgordijnen

Deze optie was al decennia lang populair in kantoren, de keuze in mooie materialen en trendy kleuren hebben ervoor gezorgd dat rolgordijnen nu ook steeds vaker thuis worden gebruikt. Met name in de slaapkamer is dit een neutrale en praktische keuze. In een kleine ruimte kan een lichte tint zorgen voor een optisch groter aanzicht omdat het licht beter wordt weerkaatst. Als je liever een knusse ruimte wilt creëren dan zal een meer donkere tint meer voor de hand liggen.

3. Vouwgordijnen

Deze stijl is wat losser dan bij rolgordijnen het geval is, daarmee komt het voor velen wat ‘huiselijker’ over. Lagen stof vallen over elkaar heen bij openen wat een mooi decoratief effect geeft. Dit komt met name bij lichtere tinten mooi tot uiting. Meestal zal er voor een half verduisterend materiaal worden gekozen, hoewel er ook lichtdoorlatende en verduisterende opties leverbaar zijn.

4. Plissé gordijnen

Dit is een type raambekleding dat sterk in opkomst is. Het strakke design van rolgordijnen met toch een knusse uitstraling door de stroken. Er is een variant met enkele laag stof (V-vorm) en een duette uitvoering (honingraat). De tweede optie is luxer en heeft ook een betere thermische isolatie. Een dubbele laag betekent wel minder doorzichtig. Een voordeel van plissé gordijnen is dat ze zowel onder als boven individueel te openen of sluiten zijn.

5. Jaloezieën / Lamellen

We bundelen deze opties samen, hoewel ze juist horizontaal en verticaal georiënteerd zijn. Omdat de latten / stroken kantelbaar zijn heb je meer controle over het invallend licht. Daarnaast kun je ze uiteraard ook nog geheel openen of sluiten. Het is met name de bediening die voor irritatie kan zorgen, het gefriemel met touwtjes of stokjes is niet aan iedereen besteed. Met automatische raambekleding ben je van deze touwtjes verlost.

Hoe werkt elektrische raambekleding?

Met name bij de verticale gordijnen hangen er koordjes om de raambekleding te openen en sluiten. Dat breekt toch een beetje het design. Daarnaast kunnen die koordjes best lastig en zelfs gevaarlijk zijn als er jonge kinderen of dieren in huis zijn. Met elektrische gordijnen kun je de gordijnen bedienen met een knop, afstandsbediening, app of zelfs met je stem in een smart home. De PoweredBlinds van Somfy zijn leverbaar met een praktische sensor die het systeem in werking stelt door er lichtjes langs te wuiven.

Hoewel een compleet systeem ideaal is, kun je wel degelijk een aantal soorten raambekleding achteraf automatiseren met een gemotoriseerde gordijnrails. Die werken op stroom van het stopcontact of met (oplaadbare) batterij. Het is in dit geval van belang om de motor af te stemmen op het gewicht en formaat van de gordijnen. Als de motor niet krachtig genoeg is dan zullen de gordijnen niet goed openen of sluiten. Je hoeft overigens niet bang te zijn iemand wakker te maken bij het sluiten van de gordijnen op de kinder- of slaapkamer want Somfy maakt ook fluisterstille motoren die ideaal zijn voor deze ruimtes.

Gerelateerde artikelen

Back to top button