Zaken waar jij níet verantwoordelijk voor bent op de werkvloer

We herkennen het gevoel waarschijnlijk allemaal wel; collega’s die de kantjes ervan af lopen waar je je aan ergert. Of een leidinggevende die net doet alsof alles jóuw verantwoordelijkheid is. Ergens diep in je hart weet je zelf ook wel dat het niet jouw zaak is. Het is dan aan de leidinggevende of werkgever om in te grijpen en ook zelf zijn verantwoordelijkheid te nemen. Toch voelen en ervaren we dit anders. Je wilt natuurlijk niet om het minste of geringste bij je baas op kantoor staan om te klagen over collega’s of over de wijze van leiding geven. Toch zijn er écht zaken waarbij jij een grens mag trekken.
Een ongeval zit in een klein hoekje
Is jou recent iets overkomen op de werkvloer en zit jij nu thuis met de zogenaamde ‘gebakken peren’? Dan is het tijd om je werkgever op zijn of haar verantwoordelijkheden te wijzen. Dit kan een lastig gesprek zijn, schroom dan ook niet om hulp in te schakelen. Bij bijvoorbeeld een bedrijfsongeval in Rotterdam zijn er veel goede experts voor advies te vinden. Dit helpt jou bij eventuele letselschade in Rotterdam waarschijnlijk al ontzettend op weg om het gesprek aan te gaan en je werkgever op zijn verantwoordelijkheden te wijzen. Dat deze verantwoordelijkheid vrij ruim is, dat kunnen deze experts je ook uitleggen!
De resultaten van een ander
Zie je het bijna letterlijk aankomen? Dat je collega een grote fout gaat maken en daardoor bijvoorbeeld een grote klant misloopt? Je kunt hem of haar er collegiaal op wijzen en tips geven, maar wanneer deze persoon te eigengereid is om hier iets mee te doen dan kun je ook je conclusies trekken. Bemoei je niet te lang met dit soort zaken, al komt het het bedrijf ten goede wanneer je dit wel zou doen. Ga ook niet achter de collega zijn of haar rug om naar de baas om dit probleem aan te kaarten. Uiteindelijk is iedere werknemer en werkgever zelf verantwoordelijk, ook wanneer het ten koste gaat van het collectieve resultaat is het níet jouw verantwoordelijkheid.
Sfeerbepalend
Iedere organisatie kent goede en minder goede periodes. Bevinden jullie je in een minder goede tijd qua sfeer op de werkvloer? Dan kun jij hier uiteraard een steentje aan bijdragen, maar het is niet jouw verantwoordelijkheid. Jij hoeft niet automatisch de persoon te zijn die op elke borrel de gangmaker is en altijd het gesprek op gang brengt. Dit is doodvermoeiend en uiteindelijk zal ieder zijn deel moeten leveren. Er zijn nu eenmaal mensen die bijna bewust een sfeer verzieken. Trek je hier niet te veel van aan, doe je eigen ding en hoop dat deze personen snel vertrekken.
Kortom, let op bovenstaande zaken. Als je dit niet doet heb je vooral jezelf ermee, want dan zul je merken dat jouw energie aan het einde van de week daadwerkelijk helemaal op is. Neem je verantwoordelijkheden op je werk, maar ook vooral niet te veel!