Zo kies je de juiste hogedrukreiniger

- Verschilt per klus
- Tips bij het gebruik
Heb je groene aanslag op je tegels? Of kan je auto wel een flinke wasbeurt gebruiken? Dan wil je vast aan de slag met een hogedrukreiniger. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten. Het kan dus soms lastig zijn om te achterhalen welke het beste bij jou en je (toekomstige) klussen past. Gelukkig vertellen wij je alle ins and outs over hogedrukreinigers zodat je precies weet welke je het beste kunt aanschaffen!
Welke hogedrukreiniger past bij welke klus?
Als je de juiste hogedrukreiniger wilt uitkiezen, is het belangrijk om jezelf af te vragen voor wat voor soort klussen je de hogedrukspuit wilt gebruiken. Het hangt namelijk van het aantal bar af hoeveel werkdruk er op een hogedrukreiniger zit. Met de werkdruk bedoelen we eigenlijk de waterdruk. Hoe hoger de werkdruk (of waterdruk) is, hoe krachtiger de straal. De werkdruk wordt uitgedrukt in bar, hieraan kun je dus zien hoe krachtig de straal is. Maar genoeg over de technische zaken gepraat! We zetten de verschillende hogedrukreinigers aan de hand van het aantal bar en de type klussen voor je op een rij:
100 tot 110 bar voor de snelle klusjes
- De meest basisvariant hogedrukreiniger
- Relatief goedkoop in aanschaf
- Geschikt voor oppervlakten tussen de 0-30 m2
- Te gebruiken bij kleine klussen rondom het huis die zo gedaan zijn. Denk aan het reinigen van je fiets, gereedschap of het schoonspuiten van je tuinmeubelen
110 tot 130 bar voor regelmatig gebruik
- De medium variant hogedrukreiniger
- Geschikt voor oppervlakten tussen de 30-50 m2
- Vaak inclusief terrasreiniger
- Te gebruiken bij de wat zwaardere klussen. Denk aan het schoonspuiten van een terras, schutting, voertuig of een dakgoot
130 bar of meer voor de zware klussen
- De Rolls Royce onder de hogedrukreinigers (voor de echte pro’s onder ons)
- Geschikt voor oppervlakten die groter zijn dan 50 m2
- Vaak inclusief ingebouwde slanghaspel
- Te gebruiken bij zware klussen die echt grondige reiniging nodig hebben. Denk aan het reinigen van je zwembad, metselwerk, een tractor of überhaupt hardnekkig vuil
Tips bij het gebruik van een hogedrukreiniger
Voordat je aan de slag gaat geven we je graag wat tips, zodat je het maximale uit je schoonmaakbeurt haalt.
Tip 1: sluit je hogedrukreiniger aan op de waterleiding
Gebruik hiervoor een tuinslang met de bijbehorende aansluiting.
Tip 2: koppel de onderdelen los waar het kan als je de hogedrukspuit niet zo vaak gebruikt
Zorg er ook voor dat je de rubbertjes met vet of een siliconenspray behandeld. Zo weet je zeker dat je jouw hogedrukreiniger goed onderhoud. Extra tip: als je hogedrukreiniger in een koude ruimte staat in de winter, kun je ‘m voorzien van antivries.
Tip 3: gebruik warm tot heet water als je vet en olie wilt verwijderen
Check hiervoor altijd de handleiding van de hogedrukreiniger om te kijken hoe warm het water maximaal mag zijn. Hierna kun je de hogedrukreiniger aansluiten op een kraan met warm water.
Tip 4: kies voor een speciale allesreiniger voor hogedrukreinigers
Als je voor een gewone allesreiniger gebruikt, kunnen er beschadigingen ontstaan
Tip 5: spuit nooit op mensen of dieren en houd kleine kinderen uit de buurt
Het klinkt misschien logisch, maar er zit natuurlijk ontzettend veel druk achter de waterstraal en dat kan gevaarlijk zijn.
Tip 6: pas op met elektriciteit en water
Ook dit klinkt logisch, maar het gebeurt nog vaak genoeg dat een hogedrukreiniger wordt schoongemaakt als de stekker in het stopcontact zijn.
Zo, hopelijk heb je nu genoeg informatie om de juiste keuze te maken wat betreft een hogedrukreiniger. Het moraal van het verhaal is: vraag jezelf af voor welke (toekomstige) klussen je de hogedrukspuit wilt gebruiken en pas daar je keuze op aan. Houd de tips in je achterhoofd en het kan eigenlijk niet mis gaan!