Zo kun je de kans op gehoorschade bij concerten beperken
Bij het concert dat de band Rammstein gaf in de zomer van 2023 in Groningen was er felle discussie over het geluidsniveau. De fans konden het niet hard genoeg. Er was toestemming gegeven voor een geluidsniveau van maximaal 103 dB. Dat is 3 dB hoger dan gebruikelijk. En dan is het dus niet zo dat dat maar een klein verschil is. Bij decibel werkt het zo dat elke dB meer meteen een fors harder geluid oplevert. KNO-artsen wezen erop dat er waarschijnlijk weer een flink aantal mensen met gehoorschade zouden rondlopen na het concert. Gehoorschade is meestal blijvend. Soms kan een piep in het oor nog wel wegtrekken. Maar als het gehoor is beschadigd dan is dat niet te herstellen.
Voorkom doofheid en tinnitus
Als je regelmatig concerten bezoekt, of als je werkt in een lawaaiige omgeving, dan loop je risico op gehoorschade. Je kunt dit voorkomen met oordoppen op maat. Die zorgen ervoor dat te harde geluiden worden gedempt. Het is niet zo dat je niets meer hoort. Daarom kun je deze oordopjes ook prima dragen tijdens een concert. Je kunt alsnog van de muziek genieten maar je voorkomt dat je je concertbezoek moet bekopen met gehoorschade. Vooral het gehoor van kinderen is kwetsbaar. Neem ze dus niet mee naar plaatsen waar veel lawaai is van muziek, machines of anderszins. Wil je dat wel, zorg dan voor adequate gehoorbescherming.
Tinnitus kan mensen tot wanhoop drijven
Over tinnitus moet je zeker niet te licht denken. Het kan mensen tot wanhoop drijven als ze continu een piep of brom in hun oren horen. Er zijn wel therapieën om hier beter mee om te gaan, maar die helpen lang niet bij iedereen. Het kan ertoe leiden dat je je baan verliest of geen energie meer hebt om in je vrije tijd leuke dingen te ondernemen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben voor je persoonlijke leven. Vooral de wetenschap dat je de problemen wellicht had kunnen voorkomen komt bij veel patiënten hard binnen.
Wat kan ik doen om mijn gehoor beter te beschermen?
Je kunt je gehoor eenvoudig beschermen met otoplastieken. Dit zijn oordopjes die op maat worden gemaakt. Je brengt ze gemakkelijk in je oren in als je je gehoor niet wilt blootstellen aan te harde geluiden. Er zijn ook steeds meer bedrijven die ze gebruiken voor medewerkers op bouwplaatsen, in fabriekshallen of op andere plaatsen waar veel lawaai is. Ook mensen die werken als crew bij festivals en concerten dragen steeds vaker standaard gehoorbescherming. Doofheid treedt geleidelijk op. Je merkt het pas als anderen je erop wijzen dat je harder praat, steeds vaker aan mensen vraagt of ze een opmerking willen herhalen of het geluid van muziek of de tv harder zet dan wenselijk voor je omgeving. Dat is het moment om een hoorwinkel te bezoeken om je gehoor te laten testen. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen hoeft het zover niet te komen.