Tuin

Zwembad in de tuin? Dit zijn je opties

Een zwembad in de tuin is het ultieme genot, toch? Niets is zo lekker als na een lange, warme werkdag een plons nemen in je eigen zwembad of het organiseren van je eigen pool party. In deze blog leggen we je uit wat zoal de opties zijn.

Een zwembad is de ultieme upgrade van je achtertuin. Afhankelijk van welke je kiest, kan het een relax-zone zijn, een speelplek voor je kinderen of een plek om je sportieve kant te laten zien.

Zwembaden zijn er in allerlei soorten en maten en wil je een zwembad kopen, dan is het zaak dat je je van te voren goed inleest. De soort bepaalt namelijk de kosten, het bouwproces en hoe je het zwembad zult gaan gebruiken. Hieronder beschrijven we verschillende soorten zwembaden en hun voor- en nadelen.

Niet-permanente oplossingen

Geen zin om je hele tuin te verbouwen? Een opzetzwembad is meestal de goedkoopste optie en geschikt voor wanneer je geen permanente oplossing wilt. Ze zijn erg populair, vooral omdat ze een langetermijn aankoop zijn.

Een opzetzwembad heeft een aantal voordelen:

  • Ze zijn betaalbaar.
  • Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar en ook geschikt voor kleinere tuinen.
  • Een opzetzwembad kun je meestal zelf makkelijk in elkaar zetten en weer afbreken, al bieden ook veel leveranciers levering en installatie aan.
  • Na de zomer kun je je zwembad gewoon weer gewoon afbreken, waardoor je in de winter meer ruimte hebt in je tuin.

Maar ook een aantal nadelen:

  • Hoewel ze er in verschillende soorten en maten zijn, ben je toch altijd beperkt tot de ontwerpen die de fabrikanten aanbieden.
  • Een opzetzwembad is lastig te verhullen in je landschap.
  • Ze gaan zolang mee als ondergrondse zwembaden.

Ga je een opzetzwembad kopen, let dan goed op het materiaal en de kwaliteit. Een opzetzwembad gaat minder lang mee dan een ondergronds zwembad, maar je wilt er natuurlijk wel het maximale uithalen.

Zwembad in de tuin? Dit zijn je opties

Permanente oplossingen

Ga je liever all-in? Dan zou je voor een ondergronds zwembad kunnen gaan. Een ondergronds zwembad gaat langer mee en staat wat mooier in je tuin.

Ondergrondse zwembaden hebben bijna eindeloze mogelijkheden in grootte, vorm en stijl. De kans dat je je droomzwembad creëert is dan ook gegarandeerd. En er zijn nog meer voordelen:

  • Je kunt een ondergronds zwembad helemaal aan je wensen aanpassen, bijvoorbeeld met genoeg diepte om te duiken of aan aquarobics te doen.
  • Je kunt ze aanpassen aan het landschap.
  • Je kunt accessoires zoals duikplanken, een glijbaan, water fonteinen en verlichting toevoegen.

Maar er zijn ook nadelen:

  • Ze zijn een stuk duurder om te bouwen dan opzetzwembaden.
  • Het aanleggen kan erg lang duren.
  • Het wateroppervlak ligt vaak dichtbij de grond waardoor het gevaarlijk kan zijn voor kinderen en huisdieren.

Of je nu voor een bovengronds of ondergronds zwembad gaat: zorg er altijd voor dat je alles goed op een rijtje hebt en ook vooruit kijkt. Wanneer je van plan bent over een jaar of 5 te gaan verhuizen is het niet handig om je hele tuin op zijn kop te zetten voor een paar maanden waterplezier. Maar wanneer je lekker op je plek zit en veel zwemt, dan is een ondergronds zwembad zeker een goede investering.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button