Overig

De nieuwe hoogten van Raspberry Pi 5 versus Raspberry Pi 4

De lancering van de Raspberry Pi 5 is een mijlpaal in de evolutie van compacte computers. Met verbeteringen die een forse voorsprong nemen op zijn voorganger, de Raspberry Pi 4, laat de Pi 5 zien hoeveel mogelijk is in een klein formaat. Laten we de verschillen en upgrades tussen deze twee krachtige machines verkennen.

Processor en prestatie

De Raspberry Pi 5 is uitgerust met een 64-bit quad-core Arm Cortex-A76 processor die draait op 2.4GHz, wat resulteert in een 2-3x toename in CPU prestatie in vergelijking met de Raspberry Pi 4. Dit opent de deur naar nieuwe applicaties en zorgt voor een soepelere desktopervaring voor consumenten.

Grafische vermogen

De Pi 5 pronkt met een VideoCore VII GPU die OpenGL ES 3.1 en Vulkan 1.2 ondersteunt, met een substantiële uplift in grafische prestatie. Dit, gecombineerd met dual 4Kp60 HDMI® display output met HDR support, maakt het uitermate geschikt voor visueel intensieve toepassingen.

I/O mogelijkheden en connectiviteit

Een aanzienlijke verbetering is de in-house gebouwde RP1 “southbridge” die een grote stap voorwaarts betekent in perifere prestatie en functionaliteit. Met verdubbelde USB bandbreedte, verbeterde camera en display interfaces, en ondersteuning voor high-speed SD kaarten, is de Raspberry Pi 5 een beest in connectiviteit. Bovendien biedt het platform voor het eerst een single-lane PCI Express 2.0 interface voor high-bandwidth peripherals.

Opslag en RAM

Beschikbaar in 4GB en 8GB varianten bij de lancering, en uitgerust met LPDDR4X-4267 SDRAM, biedt de Pi 5 meer flexibiliteit en snellere prestaties. De microSD kaartsleuf ondersteunt nu ook de high-speed SDR104 mode, wat resulteert in verdubbelde piek SD kaart prestatie.

Draadloze communicatie

De Pi 5 schittert met dual-band 802.11ac Wi-Fi® en Bluetooth 5.0/BLE, wat zorgt voor snellere en efficiëntere draadloze communicatie.

Poorten en uitbreiding

Met 2 USB 3.0 poorten en 2 USB 2.0 poorten, Gigabit Ethernet met PoE+ support, en een 40-pins header, biedt de Raspberry Pi 5 een breed scala aan connectiviteits mogelijkheden. De nieuwe PoE+ HAT past zelfs in de vernieuwde Pi 5 behuizing!

Een extra laag van uitbreidbaarheid wordt geïntroduceerd met de PCIe 2.0 x1 interface.

Voeding en overige functies

De Raspberry Pi 5 kan gevoed worden via een 5V/5A DC input via USB-C met Power Delivery support. Bijkomende functies zijn een Real-time clock (RTC) met externe batterij ondersteuning en een powerknop. Echter, het is belangrijk om op te merken dat de audio jack is verwijderd in dit model.

Conclusie

De Raspberry Pi 5 zet een nieuwe standaard met zijn verbeterde prestaties, connectiviteit en uitbreidingsmogelijkheden, wat het een ideale keuze maakt voor zowel consumenten als industriële klanten. Hoewel de Raspberry Pi 4 zijn plaats heeft als een betrouwbare en compacte computer, gaat de Pi 5 duidelijk een stap verder in het aanbieden van meer geavanceerde mogelijkheden en toepassingen. Binnenkort kan je de Raspberry Pi 5 kopen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button