Welke beveiligingscamera is geschikt voor mijn huis?

Denk je erover om een beveiligingscamera aan te schaffen voor je huis of is je huidige misschien toe aan vervanging? Dan zul je waarschijnlijk al gemerkt hebben dat het aanbod tegenwoordig enorm is. De ene lijkt nog geavanceerder en beter dan de andere. Er is ook een groot verschil in prijs. Duurder en meer opties zijn toch niet altijd beter. Het gaat erom dat je de bewakingscamera aanschaft die het beste bij jouw situatie past. Daarbij zijn natuurlijk je persoonlijke wensen en voorkeuren belangrijk, maar ook de reden waarom je er eentje wilt hebben. Misschien heb je al een beveiligingssysteem? Dan is het van belang dat je nieuwe camera daarmee samenwerkt. Hieronder bespreken we soorten beveiligingscamera’s, zodat je straks een geschikte keuze kunt maken!

Soorten beveiligingscamera’s

Wanneer je een beveiligingssysteem gaat aanschaffen of je huidige wilt upgraden, maak je allereerst de keuze uit het soort bewakingscamera en de resolutie die je wilt hebben. Daarbij kun je ten eerste kiezen uit:

  • HD-CVI
  • HD-TVI
  • AHD

Deze systemen zijn de opvolgers van analoge camera’s. Ze worden op dezelfde manier aangesloten. Wanneer je je analoge systeem wilt vervangen, kun je dus dezelfde bekabeling blijven gebruiken en hoef je alleen de recorder en de camera’s te vervangen. Ook zijn de merken vaak onderling uitwisselbaar in een systeem, zo lang de resolutie maar overeenkomt. Beschikbare resoluties zijn over het algemeen 720p en 1080p.

Een ander soort beveiligingscamera’s zijn de IP camera en de WiFi-camera. Deze sluit je aan op het netwerk. Dat kan met een netwerkkabel of draadloos. De huidige generatie IP camera’s is heel stabiel en zelfs geschikt voor professionele bewaking. De WiFi-camera is dat niet, aangezien deze afhankelijk is van een WiFi-netwerk dat bijvoorbeeld overbelast kan raken. Op zo’n moment stopt de camera. IP camera’s zijn beschikbaar in verschillende resoluties: 1080p full HD, 5 megapixel, 8 megapixel (4K ultra HD). 

Specificaties

Wanneer je een geschikte soort beveiligingscamera hebt gekozen, is het tijd om de specificaties uit te kiezen. Het gaat daarbij onder andere om de lens. Je kunt kiezen voor een vaste lens, waarbij je geen kijkhoek kunt instellen. Ook het scherptepunt kun je niet zelf bepalen. Bij 5 en 8 megapixel IP camera’s gaat de scherpstelling digitaal en is dit dus ook onbelangrijk. Een instelbare of variabele lens kun je wel bewegen. Je kunt de kijkhoek groter of kleiner maken en het beeld zelf scherpstellen. Dit doe je met stelschroefjes. Wil je dat liever automatisch doen? Kies dan voor een elektronische of autofocus lens.

Welke beveiligingscamera is geschikt voor mijn huis?

Verder moet je rekening houden met in hoeverre je nachtzicht nodig hebt en de camera goed kunt richten, zodat het infraroodlicht de camera niet overbelicht. Het soort behuizing is daarnaast ook nog een keuze die je moet maken. Hierbij kun je kiezen uit een dome of bullet camera. Dit is veelal een kwestie van smaak wanneer de technische specificaties gelijk zijn. Een bullet camera is wel iets gevoeliger voor vandalisme, waar een dome weer sneller last heeft van regendruppels in het zicht. Tot slot dien je nog in acht te nemen dat niet alle camera’s geschikt zijn om buiten te gebruiken. Let hier dus goed op. Heb je nog advies nodig? Alarmsysteemexpert weten ze alles van beveiligingscamera’s!

Back to top button